Roosendaal

Roosendaalse boa’s krijgen vier bodycams: ‘Maakt werk stukken veiliger’

Twee kinderen mogen deze week op pad met jeugdboa Jackie (foto: ZuidWest Update)

Maarten Elst Maarten Elst

Om zichzelf beter te beschermen in moeilijke situaties lopen de boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) van Roosendaal vanaf deze zomer met bodycams. En dat was broodnodig, zo vertellen de boa’s tijdens het lopen van hun route. “Heel positief. Als we het gevoel hebben dat het gaat escaleren, zetten wij de bodycam aan. Dat zijn beelden die ons achteraf kunnen helpen bij een eventuele strafvervolging.”

“Boa zijn is heel afwisselend, iedere dag is anders. We maken te gekke dingen mee, maar ook minder leuke dingen”, vertelt Jackie, een van de Roosendaalse boa’s. Voor dat laatste is er dan eindelijk een oplossing gekomen. De Roosendaalse boa’s krijgen met het team vier bodycams ter beschikking. “Dit helpt bij een strafvervolging. Mocht er iemand ons beledigen en je krijgt een welles-nietes-verhaal, dan kunnen wij met deze beelden laten zien dat het wel zo is.”

Een klik op de knop

De bodycam staat doorgaans op stand-by. Pas als de boa’s het gevoel krijgen dat de situatie gaat escaleren, wordt de bodycam aangezet. “In zo’n situatie zeggen we dat we de bodycam aanzetten en staat deze met een klik op de knop aan. De camera neemt niet alleen beeldmateriaal op, maar ook het geluid. We zijn met twaalf boa’s in Roosendaal, maar werken niet alle twaalf tegelijk. Het is de bedoeling dat elk tweetal dat op patrouille gaat, minstens één bodycam bij zich heeft”, aldus Jackie.