Roosendaal

Roosendaalse burgemeester Han van Midden: ‘ik deed het op mijn manier’

Burgemeester Han van Midden tijdens zijn slotwoord op het podium van De Kring in Roosendaal.

Burgemeester Han van Midden tijdens zijn slotwoord op het podium van De Kring in Roosendaal. Foto: Paul Joachems

Kitty Joachems Kitty Joachems

Een afscheid met een lach en een traan. Precies zoals velen Han van Midden kennen in zijn rol als burgemeester van Roosendaal. Serieus en daadkrachtig als het moet, met een bulderende lach en vol humor als het kan. Zo typeerden de sprekers hem donderdagavond tijdens zijn afscheidsavond als burgemeester in De Kring in Roosendaal.

De traan was er zeker op het moment dat politieteamchef Lisette van Os vertelde hoe zij, samen met Van Midden, een bejaard echtpaar uit Roosendaal bezocht. Deze mensen waren erg geschrokken nadat op een ogenschijnlijk rustige zondagmiddag een verdwaalde kogel via hun raam de woonkamer invloog. Ze zaten nietsvermoedend samen op de bank tv te kijken. Het volgende moment vlogen de glassplinters hen om de oren. De kogel was afkomstig van een schietpartij op straat. “Het greep ons aan”, vertelt Van Os. “Maar we beseften ook: hier doen we het voor.” Van Midden vult aan “de wanhoop in de ogen van deze mensen zal ik nooit vergeten.”

Onvermoeibare burgemeester

Er werd donderdagavond ook veel gelachen. Collega-burgemeester Paul Depla sprak lovende woorden over Van Midden maar nam hem ook op de hak. Tot slot overhandigde Depla zijn collega de vlag van de gemeente Breda met de verwachting deze te zien wapperen op de Curaçaose villa van Van Midden. “U mag binnenkort een foto verwachten”, reageerde deze lachend.

Op het podium en in videoboodschappen deelden bekende en minder bekende mensen uit Roosendaal en omgeving hun ervaring met, anekdotes over en waardering voor Han van Midden die bijna vijf jaar burgemeester was van de gemeente Roosendaal. Veel gedenkwaardige momenten kwamen voorbij. Hoe hij hielp in de supermarkt in Heerle en achter de bar in Moerstraten “hij stond vooral veel te kletsen”, zijn daadkrachtige aanpak tijdens en na de vuurwerkrellen, de uitdagingen in coronatijd en zijn inzet voor ColSensation en de Roparun “hij verwelkomde midden in de nacht ieder team persoonlijk en met veel enthousiasme. Onvermoeibaar.”

Afscheid van Roosendaal en de dorpen

Aan het eind van de avond richtte een geëmotioneerde Han van Midden zijn dankwoord aan zijn vrouw, zijn kinderen, zijn directe medewerkers, collega’s en aan alle inwoners van de gemeente Roosendaal. In het slotgedicht, een bewerking van de tekst van Frank Sinatra’s ‘My Way’, verdween Van Midden langzaam uit de spotlight. Wat overbleef op het podium was een buste met de ambtsketen. Die hij iets meer dan een jaar geleden zelf liet pimpen voor de stad en de dorpen waarvan hij met zoveel plezier burgemeester was.

Een week vóór het afscheid zond ZuidWest TV een afscheidsinterview uit met burgemeester Han van Midden. Bekijk het interview op onze gemist-pagina of direct hieronder.