Roosendaal

Roosendaalse burgemeester niet blij met algeheel vuurwerkverbod

Burgemeester Han van Midden

Burgemeester Han van Midden

Kitty Joachems Kitty Joachems

Elke burgemeester moet zelf kunnen beslissen of er voor zijn of haar gemeente wel of geen vuurwerkverbod komt. Dat maakte Han van Midden, burgemeester van de gemeente Roosendaal, vrijdagmiddag bekend in een statement. In het besluit kunnen dan alle lokale aspecten worden meegewogen.

Het statement van Van Midden volgt op het nieuws dat het kabinet vrijdag heeft besloten tot een algeheel vuurwerkverbod. Een dag eerder leek het erop dat het landelijk vuurwerkverbod het niet zou halen, omdat gemeenten de mogelijkheid hebben om zelf maatregelen te nemen. Maar volgens minister De Jonge van Volksgezondheid is “de rek in de zorg er totaal uit”. Dat geldt volgens De Jonge niet alleen voor de IC, maar ook voor de spoedeisende hulp en de huisartsenposten. “Het is overal waanzinnig druk.”

Meer aspecten

Een belangrijke overweging is dus de verwachte druk op de zorg. “Daar maak ik mij ook zorgen om, zeker nu het aantal coronabesmettingen drastisch toenemen en de ziekenhuizen vollopen”, schrijft Van Midden. Tegelijkertijd vindt de burgemeester dat er meer aspecten zijn om rekening mee te houden. “Juist burgemeesters kunnen de lokale situatie goed afwegen in een bredere context.”

Vuurwerkburgemeester

In zijn statement noemt hij zichzelf ‘misschien wel de strengste ‘vuurwerkburgemeester’ van Nederland’. Hij pleit ervoor, dat de individuele burgemeesters een lokaal vuurwerkverbod kunnen afvaardigen als de lokale situatie daar aanleiding toe geeft. En dus ook van zo’n verbod kunnen afzien. “Als burgemeester ben je beter in staat alle lokaal spelende aspecten mee te nemen bij de besluitvorming. Staat de samenleving onder spanning? Wordt de kans op ongeregeldheden groter? Wat is de impact van een vuurwerkverbod op de maatschappij en de openbare orde? Al deze afwegingen horen meegenomen te worden in een zorgvuldig besluit”, aldus de burgemeester.

Belasting zorg, handhavers en hulpverleners

Het vuurwerkverbod houdt in dat de verkoop en het afsteken van vuurwerk de komende jaarwisseling verboden is. Dit was vorig jaar ook het geval. Toen veroorzaakte het verbod hevige rellen in een aantal Roosendaalse wijken. Het doel van het vuurwerkverbod is het zoveel mogelijk voorkomen van extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners. Volgens een woordvoerder van de gemeente geeft de burgemeester met dit statement een duidelijk signaal af naar het kabinet.