Roosendaal

Roosendaalse horecaondernemers en kermisexploitanten in gesprek met college

Maarten Elst Maarten Elst

Delegaties van de kermisexploitanten en Roosendaalse horecaondernemers zijn donderdagmiddag in gesprek gegaan met het Roosendaalse college. Eerder deze week trokken Roosendaalse horecaondernemers, verenigd in Vereniging Horeca Oude Markt (VHOM) Roosendaal aan de bel nadat er gele strepen op de terrassen stonden. Deze markeringen dienden als afmetingen voor de naderende kermisattracties. Volgens PvdA Roosendaal, de partij die vragen hierover stelde aan het college, heeft er een constructief gesprek plaatsgevonden en komt er aanstaande maandag een vervolggesprek.

“Indianentekens”, noemde PvdA-raadslid Paul Klaver de gele strepen op de terrassen in Roosendaal. Het was tot voor kort de enige communicatie die had plaatsgevonden tussen de gemeente en de horeca over de naderende kermis. PvdA en VLP stelden enkele vragen aan het Roosendaalse college met daarbij de dringende oproep om met elkaar in gesprek te gaan. Nagenoeg alle partijen, namelijk VVD, Roosendaalse Lijst, D66, GroenLinks, ChristenUnie, Lokaal Sociaal 21 en Lijst Wezenbeek ondersteunden het voorstel van Klaver om in gesprek te gaan. Donderdagmiddag heeft het gesprek plaatsgevonden.

Constructief gesprek

Klaver noemde het gesprek tussen de drie partijen ‘constructief’. “Alle drie de partijen toonden begrip en staan welwillend tegenover een oplossing”, stelt Klaver. Namens de gemeente Roosendaal zat locoburgemeester Klaar Koenraad aan tafel. “Ze hebben elkaar aangehoord. Zowel de Roosendaalse horeca als de kermisexploitanten gaan nu met hun achterban in gesprek over de inhoud van de spoedvergadering. Aanstaande maandag komen alle partijen weer bij elkaar voor een tweede gesprek.”

Concrete oplossingen zijn nog niet aan bod gekomen. PvdA Roosendaal oppert om gebruik te maken van het Emile van Loonpark, de wijk Stadsoevers of het parkeerterrein van RBC-stadion De Luiten. “De Dokter Brabersstraat is ook een optie wat ons betreft. Zo sparen we de Roosendaalse horeca die ook harde klappen hebben gehad en helpen we elkaar. Maandag volgt het tweede gesprek. Wat mij betreft gaan de kermis en horeca straks hand-in-hand door de stad. Met het college op olifanten voorop.”

‘Nog niks besloten’

Naast de alternatieve locaties is er ook aan de gesprekstafel geopperd om de Roosendaalse horeca tijdens de kermis ruimte te geven in het Emile van Loonpark. In dat scenario zouden de horecaondernemers alsnog hun terrassen moeten afbreken. Op het parkeerterrein achter de Markt zouden de horeca-eigenaren hun tafels en stoelen mogen wegzetten voor passerend publiek. Het is volgens aanwezigen echter slechts één van de genoemde scenario’s dat nog niet direct het definitieve scenario hoeft te worden.

Lees ook: Terrassen moeten wijken voor kermisattracties: ‘Samen kijken naar betere oplossing’