Roosendaal

Roosendaalse iconen verzameld

Dennis van de Merbel Dennis van de Merbel

Welke personen staan in Roosendaal bekend als échte iconen voor de stad en de omliggende grensdorpen? Dat was de vraag aan de inwoners van de gemeente namens het erfgoedcentrum Tongerlohuys.

Via de sociale media-pagina’s, e-mailberichten en via fysieke brieven zijn er bijna 200 namen binnengekomen. Van schrijvers, politici, sporters, welzijnswerkers tot muzikanten en winkeliers. Ook namen van bedrijven en instellingen werden niet geschuwd. De meest genoemde iconen zijn Jan Snel, Jack Jersey, Riet van As, Gekke Bertus, Jan Mol en Wim Laros met zijn Trommelaeren. De Tullepetaon, icoon van carnavalminnend Roosendaal, werd door tientallen mensen voorgedragen.

Inmiddels is de zoektocht naar iconen afgelopen. Tekstschrijver Frank van Pamelen en regisseur Peter Jonckheer gaan nu kijken welke iconen zij kunnen opvoeren in de spectaculaire voorstelling ‘Het Verhaal van Roosendaal’, die op 21 september op het Tongerloplein wordt opgevoerd door tientallen acteurs, zangers en figuranten.

In deze voorstelling brengen iconen van de stad de Roosendaalse historie tot leven. Uiteraard zullen niet alle 197 genoemde iconen meespelen. Ook is een veelgenoemde naam niet verzekerd van een rol. Het gaat om de herkenbaarheid en de bruikbaarheid in het stuk. De iconen die niet in de voorstelling meespelen, worden straks geroemd in het vernieuwde Tongerlohuys. Op welke manier, dat blijft een verrassing tot de opening van het erfgoedcentrum in september.

Op de facebookpagina www.facebook.com/iconenvanroosendaal kunnen nog steeds namen worden ingestuurd. Deze kunnen dan een rol krijgen in het Tongerlohuys, maar niet meer in de tentoonstelling.