Roosendaal

Roosendaalse jongeren delen gratis EP uit met zelfgeschreven gedichten en liedjes

De Vrouwen van Wanten tonen hun Cultuurprijs Roosendaal

De Vrouwen van Wanten wonnen in 2020 de Cultuurprijs Roosendaal (foto: © Cultuurprijs Roosendaal)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Bij 800 huishoudens valt op dinsdag 4 mei een bijzonder cadeautje op de deurmat. Ze krijgen de EP ‘Open Deur’, gemaakt door Roosendaalse jongeren. Een EP is een Extended Play, een cd met te veel materiaal om het een single te noemen en te weinig materiaal voor een compleet album. Op ‘Open Deur’ staan zelfgeschreven teksten, covers en liedjes van acht jonge Roosendaalse acteurs. Zij zijn geholpen door theatercollectief De Vrouwen van Wanten, die vorig jaar de Cultuurprijs Roosendaal hebben gewonnen.

Theatercollectief De Vrouwen van Wanten wil de inwoners van Roosendaal meer betrekken bij de dodenherdenking van 4 mei. De dag waarop we mensen herdenken die gesneuveld zijn tijdens oorlog of vredesmissies. Een voorstelling op locatie kan dit jaar natuurlijk niet door de coronamaatregelen. Daarom brengen De Vrouwen van Wanten de voorstelling naar de mensen thuis, door ze te laten luisteren naar de verhalen van jonge acteurs: “Tijdens de herdenking van 4 mei buigt een groep jongeren uit Roosendaal zich over de angst voor het onbekende. Over grenzen; van een land en van jezelf. Zit jouw voordeur op slot, blijft hij op een voorzichtig kiertje of staat hij wagenwijd open?”

Hoe ver doe jij je deur open?

De inspiratie voor ‘Open Deur’ komt uit de geschiedenis en toekomst van Roosendaal. Zoals de nieuwe wijk Stadsoevers waar straks spiksplinternieuwe voordeuren staan. “Blinkend van de lak, en met glanzende klinken, onaangeraakt. Voordeuren waarvan niemand zich nog heeft afgevraagd of ze hem moeten openen. En zo ja: hoe ver?,” aldus de Vrouwen van Wanten.

En terugkijkend in de tijd zien ze het verschil tussen de Eerste Wereldoorlog en 2016. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog openden Roosendalers massaal hun deuren voor de Vlaamse vluchtelingen. Toen er in 2016 sprake was van dat er een AZC in Roosendaal zou komen waren er binnen 3 dagen 270 likes voor de facebookpagina: ‘Geen AZC in Roosendaal’,” bemerken de theatermakers. “Wat maakt het verschil?”

Intensieve trainingen voor de jonge acteurs

Met die verhalen in het achterhoofd zijn acht jonge Roosendaalse acteurs aan het werk gegaan. De Vrouwen van Wanten hebben hen zeven zaterdagen lang intensief les gegeven in het maken van een EP. Professionals kwamen workshops geven in het schrijven van liedjes, gesproken woord, poëzie en grafisch ontwerp.

Op dinsdag 4 mei gaan de acteurs en De Vrouwen van Wanten langs de deuren in de gemeente Roosendaal. Op willekeurige adressen zullen ze daar de zelfgemaakte EP’s in de bus doen. Er zijn er maar 800, dus je moet geluk hebben. Wil je het niet laten afhangen van het lot? Je kunt op de website van De Vrouwen van Wanten laten weten dat je graag zo’n EP ontvangt om er zeker van te zijn dat ze bij je langs komen.