Roosendaal

Roosendaalse jongeren kunnen binnenkort ook gebruik maken van de Kwikstart app

Kitty Joachems Kitty Joachems

Tik in de Kwikstart app als woonplaats “Roosendaal” in en je ziet de melding “Helaas, je woonplaats heeft nog geen informatie toegevoegd.” Daar komt binnenkort verandering in. De gemeenteraad nam donderdagavond unaniem een motie aan. Daarin vraagt PvdA het college om zo snel mogelijk informatie aan te leveren voor de Kwikstart app en website. De hele raad vindt dat jongeren de best beschikbare informatie moeten hebben, weergegeven op een handzame en doelgroep-vriendelijke manier.

De motie staat op naam van Michael Yap. Maar de schrijver van de motie is burgerraadslid Björn Rommens. “Als burgerraadslid mag mijn naam niet onder een motie staan”, legt Rommens uit. Hij bedankt alle raadsleden voor hun unanieme steun. “Het lijkt misschien iets kleins, maar voor mij superbelangrijk! Het is mijn eerste zelfgeschreven motie”, stelt hij.

Hulp naar volwassenheid

“De Kwikstart app biedt jongeren naast landelijke algemene informatie ook lokale informatie. Dat helpt hen op hun weg naar volwassenheid en zelfstandigheid, ongeacht achtergrond, situatie of leeftijd”, schrijft Rommens in de motie. En juist dat aspect weegt voor hem zelf heel zwaar. Want uit ervaring weet hij hoe moeilijk het is als je er op jonge leeftijd alleen voor staat. Nadat hij op zijn twaalfde vrijwillig uit huis werd geplaatst, was hij zelf jarenlang ‘jeugdzorgjongere’. Op zijn zestiende was hij al bezig om verzekeringen af te sluiten, terwijl zijn vrienden uitgingen of vakanties planden. “De onbezorgdheid die een kind heeft, vervalt met verstandig worden.”

Lees ook: App moet jongeren klaarstomen voor de grotemensenwereld

Gratis voor alle jongeren

Het college is nu aan zet. In de motie schrijft Rommens dat het aanleveren van de informatie snel en kosteloos kan. Overigens vraagt de raad het college niet alleen om de informatie aan de app aan te leveren. “Het is ook belangrijk dat jongeren goed geïnformeerd worden over deze vernieuwde app en het gebruik daarvan”, zegt Rommens. “De Kwikstart app is gratis voor alle jongeren en kan via de smartphone of digitaal via de website gebruikt worden.”

Aanvulling Jongeren Informatie Punt

In de motie schrijft hij dat er meerdere organisaties zijn die met jongeren werken en graag gebruik maken van de app. In de motie staat daarom de opdracht om in communicatie naar scholen, organisaties die met jongeren werken en andere relevante partijen aandacht te schenken aan de Kwikstart app en website en het gebruik ervan. Juist die lokale informatie is waardevol voor jongeren. Het maakt de app bovendien een aanvulling op het Jongeren Informatie Punt.

Voortgang

Wethouder Van Ginderen brengt voor het eind van dit jaar de leden van de gemeenteraad op de hoogte van de voortgang.