Roosendaal

Roosendaalse Joy (19) op de planken met musicalsterren: ‘Een hele eer’

Joy (tweede van rechts) in de rol van Leona in de productie Pinocchio, die Stichting JONG! Theater in 2019 opvoerde

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

De 19-jarige Joy Luijks is dol op musicals. Samen met haar musicalvereniging Stichting JONG! Theater staat ze aanstaande zaterdag in Theater de Kring in Roosendaal, waar ze optreedt met vijf bekende Nederlandse musicalsterren. “We zien elkaar zaterdag pas voor het eerst.”

Joy vormt met haar vereniging het ensemble van de Musical Autumn Nights. Hierin brengen vijf professionele solisten uit het vak musicalnummers ten gehore. René van Kooten, die vanaf februari door Nederland tourt met Les Misérables, en Yoran de Bont (Rocky Horror Show) uit Oudenbosch zijn er twee van. Zij worden aangevuld door Jolijn Henneman, Linda Verstraten en Annefleur van den Berg. Zij hebben onder andere in MAMMA MIA!, Tarzan en Diana en Zonen gespeeld.

Apart voorbereid

Joy kijkt er naar uit om samen met hen op het podium te staan. “Ik vind het heel erg leuk, een hele eer. Zoiets maak je niet snel mee! Het is ook wel spannend, omdat we elkaar nog nooit ontmoet hebben. We zien elkaar zaterdag pas voor het eerst met de generale repetitie.”

Het is spannend, omdat we elkaar nog nooit ontmoet hebben.

De afgelopen maanden hebben de leden van Stichting JONG! Theater zich allemaal apart voorbereid. Joy kreeg de bladmuziek, stemverdeling en muziekbanden toegestuurd, waarna ze driftig repeteerde. “Dit ging best goed. Het is vaker op deze manier gedaan, maar het allerliefst oefen ik natuurlijk samen met de groep.” Donderdag en vrijdag voorafgaande aan de voorstelling, zullen ze voor het eerst samenkomen om te oefenen. Dan worden, samen met de muzikaal leider, de laatste puntjes op de i gezet.

Meezingers

Het concert wordt een reis door de musicalwereld. Bekende en onbekendere nummers komen langs. “Mensen kunnen veel verwachten,” belooft Joy. Zo passeren meezingers uit MAMMA MIA! en TINA – De Tina Turner Musical de revue. Ook Disneymusicals als Aladdin en The Lion King en Nederlandse producties als Soldaat van Oranje en Petticoat komen voorbij.

“Ik kijk vooral uit naar nummers uit Grease of bijvoorbeeld One Short Day uit Wicked,” vertelt Joy. Bijzonder is ook dat de musicalvereniging een exclusieve preview laat horen uit hun eigen kerstvoorstelling Scrooge, die op 26, 27 en 28 december te zien zal zijn in De Kring.

Musicalfan door school       

Ondanks dat Joy nu deelneemt aan dit musicalconcert, is ze van kinds af aan eigenlijk nooit echt van de musicals geweest. “Als kind was ik er nooit zo mee bezig. Op de middelbare school hadden wij een muziek+ klas. Wij gingen in 2015 met die groep kijken bij de generale repetitie en voorstelling van De Klokkenluider van de Notre Dame van Stichting JONG! Theater. Ik keek mijn ogen uit en was meteen verkocht!”

Als kind was ik nooit zo met musicals bezig.

Een vriendin van haar was al lid van de vereniging en Joy meldde zich direct aan bij Stichting JONG! Theater.” Bij deze vereniging is ze nooit meer weggegaan. Haar eerste voorstelling was Dracula. “Ik heb in die jaren zeven voorstellingen mogen spelen en kan eigenlijk niet kiezen welke ik het allerleukste vind. Als ik echt moet kiezen ga ik toch voor Aladdin,” legt ze uit.

Muziek als hobby

Of ze, net als de sterren met wie ze dit weekend op het podium staat, ook professioneel door wil gaan met musical? “Nee, daar liggen mijn ambities niet.” Joy werkt nu namelijk in de gehandicaptenzorg. “Om echt een musicalopleiding te doen en dan avond aan avond op de planken te staan vind ik heel mooi om bij anderen te zien, maar niet bij mezelf.”

Wel blijft ze doorgaan bij de vereniging waar ze nu lid is, want ze wil het zingen graag doortrekken. “Stichting JONG! Theater voelt als een echte familie. Ik heb het er enorm naar mijn zin en wil hier graag nog verder!”


Joy (vierde van linksboven) neemt met haar vereniging deel aan de Musical Autumn Nights