Roosendaal

Roosendaalse Lijst stelt vragen over dode vissen en hoentjes in Godwaltpark

Een dood waterhoentje en dode kikker in het Godwaldtpark

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Dode karpers drijven aan het wateroppervlakte in het Godwaltpark. De afgelopen weken zijn er al meerdere keren viskarkassen aangetroffen. Doordat niet alleen de vissen, maar inmiddels ook kikkers en waterhoentjes het loodje leggen, stellen Marco Schillemans en Sjef van Dorst van de Roosendaalse Lijst raadsvragen. “De alarmbellen begonnen te rinkelen.”

In de BuitenBeter-app verschijnen de laatste tijd veel meldingen van vissterfte. Regelmatig worden dode karpers uit de vijver van het Godwaltpark gevist. Schillemans is hier door buurtbewoners op geattendeerd. “Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er een dode vis komt bovendrijven,” vertelt het raadslid. “Maar toen er ook dode kikkers en waterhoentjes werden aangetroffen, begonnen er meer alarmbellen te rinkelen.”

Extra gevoelig

Een mogelijke oorzaak voor de vissterfte zou het zuurstofgebrek in de vijver kunnen zijn. “Karpers zijn daar extra gevoelig voor,” weet Schillemans via via. Toch denkt hij dat er meer aan de hand is. Het afgelopen weekend zijn er ook dode kikkers en waterhoentjes gevonden. Wat de precieze oorzaak is, is nog onduidelijk.

Schadelijk?

Verder is nog niet bekend welke gevolgen de vissterfte heeft voor mens en dier. Schillemans en zijn collega willen daarom weten in hoeverre het schadelijk is. Het onwetende maakt buurtbewoners namelijk angstig. “Omdat het nu structureler voorkomt en er ook vogels en kikkers sterven, hebben ze daar vragen bij.”

De Roosendaalse Lijst wil weten of de gemeente verdere vissterfte gaat voorkomen. “Maar de stappen die ondernomen moeten worden, hangen af van wat er aan de hand is. We weten nu nog niet welke actie verstandig is”, aldus Schillemans.

UPDATE: Inmiddels heeft de gemeente Roosendaal de oorzaak van de vissterfte achterhaald. In het Godwaltpark, maar ook in de Tolbergvijver en het Catharinapark in Wouw, zijn jonge karpers uitgezet. Die bleken achteraf een virus bij zich te dragen, waar andere vissen en dieren niet ziek van worden. De waterhoentjes en kikkers zijn een natuurlijke dood gestorven. Een mogelijke oorzaak daarvan zijn de wisselende temperaturen.