Roosendaal

Roosendaalse Lijst wil weten waar Stolpersteine zijn gebleven

Struikelstenen (Stolpersteine) bij de Hulsdonksestraat 27 in Roosendaal (foto: © Christian Traets) Fotografie

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Roosendaalse Lijst wil weten waar de Stolpersteine van de Molenstraat en Domineestraat in Roosendaal zijn gebleven. De herinneringsstenen zouden door de gemeente weggehaald zijn. De Roosendaalse Lijst wil weten of dat klopt en waarom dat dan gebeurd zou zijn.

Roosendaal heeft de Stolpersteine op meerdere plekken liggen. Ze zijn ook bekend als struikelstenen. Het zijn kasseien met koperen plaatjes aan de bovenkant, die bij voordeuren in de stoep worden gelegd. Op de koperen plaatjes staan de namen van vroegere bewoners, die door de Nazi’s zijn weggevoerd naar vernietigingskampen. Het gaat meestal om Joodse mensen, vaak hele gezinnen. Maar er zijn ook struikelstenen voor andere Nazi-slachtoffers, zoals politieke gevangen, Sinti en Roma, homoseksuelen en gehandicapten.

Stolpersteine van Molenstraat 44 en Domineestraat 17

Volgens de Roosendaalse Lijst zijn er op sommige plekken struikelstenen weggehaald. “Het zou gaan om Stolpersteine in de Molenstraat (nr. 44) en Domineestraat (nr. 17), die ter voorkoming van diefstal uit voorzorg door de gemeente zouden zijn verwijderd,” schrijven de raadsleden Sjef van Dorst en Marco Schillemans aan de gemeente.

De raadsleden willen weten of het klopt dat de gemeente de struikelstenen heeft weggehaald. En ook waarom ze dat dan heeft gedaan. “Is dit uit voorzorg ter voorkoming van mogelijke diefstal of ligt hier een andere reden aan ten grondslag?” Van Dorst en Schillemans vragen zich ook af, of er in Roosendaal al eens Stolpersteine gestolen zijn.

Verder wil de Roosendaalse Lijst weten of de gemeente nog meer struikelstenen wil weghalen. En of de gemeente van plan is deze herdenkingsstenen ooit weer terug te plaatsen.

Lees ook: Struikelstenen Hulsdonksestraat Roosendaal blijven bewaard Lees ook: Jongeren herdenken Tweede Wereldoorlog met speciale routes door Roosendaal