Roosendaal

Struikelstenen Hulsdonksestraat Roosendaal blijven bewaard

Foto: © Christian Traets Fotografie

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De struikelstenen in de Hulsdonksestraat in Roosendaal komen na de nieuwbouw terug op de plek waar ze nu liggen. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van de VVD.

Struikelstenen, ook wel Stolpersteinen genoemd, zijn klinkers met herdenkingsplaatjes er op. Op de bronzen herdenkingsplaatjes staan de namen van mensen die vroeger op die plek woonden, maar die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Meestal waren het joodse mensen en onderduikers die door de Duitsers zijn vermoord of afgevoerd naar een concentratiekamp.

Bij het huis aan de Hulsdonksestraat 27 in Roosendaal liggen 6 van deze struikelstenen. Maar het huis wordt gesloopt en er komt nieuwbouw. De VVD wilde er zeker van zijn dat de struikelstenen niet verloren zouden gaan en stelde daarom schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders.

Zorgvuldig opslaan

Burgemeester en wethouders hebben laten weten dat ze op de hoogte zijn van de historische waarde van de struikelstenen. De VVD hoeft dan ook niet bang te zijn dat de bronzen klinkertjes verdwijnen. “Met de projectontwikkelaar is afgesproken dat de Stolpersteinen vóór de sloop van het pand zorgvuldig worden verwijderd om schade te voorkomen. Ze zullen zorgvuldig opgeslagen worden en na het realiseren van de nieuwbouw in het trottoir (waar ze nu ook liggen) worden teruggeplaatst,” schrijven burgemeester en wethouders.

Families Kleef en Bollegraf

De zes struikelstenen van Hulsdonksestraat 27 in Roosendaal zijn voor Hartogh Kleef, Julia Kleef-Bollegraf, Helene Bollegraf, Louis Kleef, Markus Kleef en Rosa Kleef. Zij zijn allemaal gearresteerd op 16 mei 1943 en nog dezelfde maand gedeporteerd. Via kamp Westerbork zijn ze terechtgekomen in kamp Sobibor, waar ze op 28 mei 1943 door de Duitsers zijn vermoord.

Zie ook “VVD Roosendaal wil struikelstenen Hulsdonksestraat behouden”