Roosendaal

Roosendaalse Lijst wil weten wanneer Sint Jan eindelijk weer gebruikt kan worden

Eén van de plannen voor de St. Jan is het toevoegen van een podium (afbeelding: Schaap en Sturm Architecten)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Roosendaalse Lijst wil weten hoe het er voor staat met de verbouwplannen voor de Sint Jan. De vroegere kerk in het hart van de stad staat al een jaar of vier leeg. Er liggen plannen om er een cultureel paleis van te maken. Er moeten horeca, kantoorplekken, winkeltjes en ateliers in komen. De verbouwing zou dit jaar beginnen. Maar er lijkt nog weinig te gebeuren. Daarom stelt de Roosendaalse Lijst er vragen over aan burgemeester en wethouders.

“Ik sta overal positief in, hoor. Ik heb zelf ook wel eens verbouwd en je loopt altijd tegen dingen aan,” zegt Sjef van Dorst van de Roosendaalse Lijst. “Maar het is zo jammer dat ie al bijna vier jaar dicht is.” Het raadslid wil weten of er op de achtergrond al dingen gebeuren. Ook al is het gebouw niet van de gemeente, maar van het Monumentenfonds. “Ik lees het allemaal in de krant, maar ik hoor niets van de gemeente. En ik vind dat die daar ook een rol in speelt. Zeker voor zo’n prominent gebouw.”

Kosten zijn afgelopen jaren flink gestegen

Het raadslid vraagt zich ook af, hoe duur de verbouwing wordt. “Tijdens de presentatie in januari 2021 werd de verwachting uitgesproken dat de 3,6 miljoen euro kostende verbouwing in 2022 zou worden uitgevoerd. Inmiddels zijn de personeelskosten en bouwmaterialen flink in prijs gestegen,” schrijft Roosendaalse Lijst aan burgemeester en wethouders.

De kosten kunnen ook nog oplopen door extra onderzoek. “Tot 30 centimeter onder de vloer zit niets, dat weten we. Ik lees dat ze 50 centimeter diep willen. Zit er dan iets onder de vloer, dan moet dat weer onderzocht worden,” legt Van Dorst uit. “En dat is goed, het is natuurlijk allemaal geschiedenis. Maar de verbouwing zou daarna ook nog anderhalf jaar duren. Dan zitten we al in 2025. Dus dan denk ik: ‘het gaat nog wel even duren’.”

Sint Jan weer laten leven bij Roosendalers

Van Dorst zou het jammer vinden als de Sint Jan al die tijd potdicht zou blijven zitten. “Misschien hebben Roosendalers nog wel heel creatieve ideeën. Bijvoorbeeld een glazen scherm neerzetten. Dan kunnen de deuren op zaterdag open en kunnen mensen vanachter het scherm de verbouwing bekijken. Als een soort kijkdoos,” denkt het raadslid hardop. “Of dat we op internet de verbouwing kunnen volgen. Dan gaat het leven bij de Roosendalers.”

Van de buitenkant lijkt het alsof er niets gebeurt in de oude kerk. Maar Van Dorst hoopt dat er achter de schermen al wel iets wordt gedaan. “Het is een rijksmonument, dus je mag niets aan de muren veranderen. Het zou zo kunnen zijn dat er een soort stellage in komt, die los in de ruimte kan staan. Die kunnen ze elders al aan het bouwen zijn. En dat ze die straks gewoon in de kerk zetten,” stelt het raadslid zich voor. “Dus misschien valt het mee en is het straks snel geregeld. Maar ik hoor niets. En het is niet erg waarschijnlijk.”

De boel weer aanzwengelen

De Roosendaalse Lijst heeft duidelijk veel meer vragen dan die ze nu aan de gemeente stelt. Maar Van Dorst wil eerst de antwoorden afwachten over de kosten en het tijdsschema. “Ik heb het gevoel dat ik bij die antwoorden weer kan aanhaken voor nieuwe vragen. Want de boel moet gaan draaien,” legt hij uit.  “Als er op de achtergrond nog niets zou gebeuren, dan moet er iets worden aangezwengeld. En ik begrijp dat het tijd kost, hoor. Dus alles in het positieve.”

Lees ook: Dit zijn de grootse plannen met de St. Jan in Roosendaal