Roosendaal

Roosendalers ervaren autisme, dementie en zwakbegaafdheid op belevenisfestival

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Met een VR-bril op haar hoofd, loopt een vrouw door de bibliotheek in Roosendaal. Ze ervaart hoe het is om een licht verstandelijke beperking te hebben. In een andere ruimte stapt een man ondertussen in de schoenen van iemand met autisme. De activiteiten op belevenisfestival Trots op Jou moeten inclusie bevorderen en stigmatisering verminderen.

Bezoekers kruipen met workshops en spelletjes in de huid van onder meer mensen met dementie of iemand met een hersenaandoening. “Je ervaart hun belevingswereld”, aldus bezoeker Rintje Wagenvoorde uit Roosendaal. “Het geeft veel nieuwe inzichten, want dit zie je niet aan de buitenkant.”

Dat is precies het doel van stichting Social Klus, die het festival afgelopen vrijdag samen met bibliotheek West-Brabant en de gemeente Roosendaal organiseerde. “Je ervaart het pas, als je in iemand anders schoenen staat”, aldus Marloes Otte. “We willen vooroordelen wegnemen, zodat men meer open staat voor elkaar.”

Lees ook: Spastische Miranda (55) is ambassadeur voor inclusief Roosendaal: ‘Ze denken dat ik niks kan’ Lees ook: Autistische Yannick zingt de sterren van de hemel in zijn oefenschuurtje