Ossendrecht

Roparun naar oktober, Ossendrecht doorkomstdorp zónder doorkomst

Archieffoto: ZuidWest Update

Han Verbeem Han Verbeem

De Roparun wordt dit jaar niet met Pinksteren gehouden maar in het weekeinde van 2 en 3 okober. Voor Nick Michielsen, voorzitter van het Ossendrechtse doorkomstcomité CDRO, is dat een voordehandliggende keuze van de landelijke organisatie: er is door de lockdown en de coronabeperkingen nu té weinig voorbereidingstijd om de run dit voorjaar te houden. Desondanks blijft CDRO zich voorbereiden op een bijzonder jubileumjaar: het is 25 jaar geleden dat de eerste doorkomst door Ossendrecht kwam.

Door: Han Verbeem, Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Ook al zal de Roparun dit najaar binnen de landsgrenzen blijven, toch zal Ossendrecht op 2 en 3 oktober zich als doorkomstdorp presenteren. Het is immers 25 jaar geleden dat op de looproute van Parijs naar Rotterdam de route door Ossendrecht gaat. Traditioneel heeft de doorkomst elk jaar een eigen thema, zoals Hollywood of On the Beach van de laatste jaren. Hoe één en ander er dit najaar uit gaat zien, is in Ossendrecht nu nog niet duidelijk.

Pinksterweekend niet haalbaar

“Met de huidige stand van zaken rondom het virus lijkt het me logisch dat het Pinksterweekend niet gehaald gaat worden”, aldus voorzitter Nick Michielsen van CDRO (Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht). “Mensen kunnen niet bij elkaar komen voor wat dan ook.” Er kan immers niet in groepen getraind worden, zo merkt Michielsen op, en er kunnen geen acties plaatsvinden. “Maar ook wijzelf, als doorkomstcomité, kunnen niet samenkomen om onze plannen te bespreken.”

Alternatief

Ook het bouwen van de versieringen valt niet mee met de huidige regels, stelt hij. “Het is dan ook niet meer dan logisch dat er een alternatief is gezocht”, alus de CDRO-voorzitter. Over dit alternatief is echter bij het Ossendrechtse doorkomstcomité  momenteel nog weinig bekend. Michielsen: “We weten de nieuwe route nog niet, we weten geen tijden. We weten alleen dat het nu 2 en 3 oktober gepland staat en dat er in Landgraaf gestart én gefinisht gaat worden.”

Geen speculaties

Dit jaar zou voor Ossendrecht het vijfentwintigste jaar van de doorkomst zijn. “Dus we gaan zeker ons best doen, mocht er een beroep op ons gedaan worden.” Hoe dat er dan uit gaat zien, is voor het doorkomstcomité nog gissen. “We zullen ons aan de regels moeten houden die op dat moment gelden.” En ook de voorbereiding zal schipperen worden, verwacht hij. “Want zolang er geen groepen bij elkaar mogen komen, kunnen wij geen plannen maken. Voor nu is het vooral afwachten tot er vanuit de organisatie meer bekend gemaakt gaat worden. Alles wat ik nu meer zou zeggen, is pure speculatie.”