Halsteren

Rosalynn (10) is meervoudig beperkt en wil dolgraag naar K3, maar heeft geen vervoer

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Rosalynn heeft het Rett-Syndroom. Door deze neurologische hersenafwijking heeft ze een forse ontwikkelingsachterstand. Haar situatie verslechtert alleen maar en zorgt er voor dat ze aangeleerde vaardigheden verliest. Rosalynn maakt gebruik van aangepaste hulpmiddelen, waaronder een rolstoel. Maar deze past niet in haar auto. Moeder Elma is daarom een crowdfunding gestart om geld in te zamelen voor een rolstoelbus, zodat zij naar de ziekenhuisafspraken kunnen en ook op pad kunnen voor leuke uitjes.

Elma van Gilst is alleenstaande moeder van drie meiden, waaronder de 10-jarige Rosalynn. De zorg voor dochter ‘Roos’, zoals moeder haar ook noemt, is intensief. Ze staat 24 uur per dag aan om voor haar te zorgen. Zelfs haar werk heeft ze ervoor moeten opgeven, maar dat heeft ze graag voor haar dochter over.

“Het Rett-Syndroom is heel zeldzaam”, legt Elma uit. Het Rett-syndroom komt bij ongeveer 250 meisjes voor in Nederland. Ook heeft Rosalyn last van epilepsie, een verstoorde prikkelverwerkingsstoornis en een vergroeiing waardoor de kans op scoliose heel groot is.

Het is soms moeilijk te beseffen dat dit juist je eigen kind overkomt.

Dat moeder haar dochter ziet veranderen doet veel met haar. “Het doet veel met me. Het is soms moeilijk te beseffen dat dit juist je eigen kind overkomt”, vertelt ze. Ondanks dat Rosalynn enkel nog maar achteruit zal gaan blijft het gezin positief. “We proberen er alles uit te halen, zodat wij, maar vooral Roos nog van de mooie dingen kan genieten iedere dag.”

Helaas heb ik gewoon het geld niet voor een rolstoelbus.

Helaas is genieten momenteel wat lastiger. Rosalynn haar gezondheid gaat achteruit. Zo gaat lopen steeds moeizamer, vanwege het vergroeien van haar kuitspieren. Door de scoliose vergroeit haar rug, en de Rett aanvallen en ademstops nemen ook toe nu ze ouder wordt. Hierdoor wordt Rosalynn steeds meer van zorg en hulpmiddelen afhankelijk.

“Enkele maanden geleden heeft ze met behulp van de gemeente een aangepaste rolstoel gekregen. Dat is echt heel fijn.” Maar deze rolstoel past niet in de auto van Elma. Het gezin zou graag een rolstoelbus willen, waarmee ze van A naar B kunnen. “Maar daar heb ik echt geen geld voor”, betreurt Elma. Ze hoopt met haar crowdfunding genoeg geld in te zamelen voor de rolstoelbus.

Roos is ontzettend fan van K3. Helaas heeft zij ze nog nooit in het echt kunnen zien.

De tienjarige Roos heeft een paar dromen. “Roos is ontzettend fan van K3. Helaas heeft zij ze nog nooit in het echt kunnen zien.” Moeder zou dan ook ontzettend graag een show van de Vlaamse meidengroep willen bijwonen. “Het zou Roos echt zó gelukkig maken.”

Ook De Efteling vindt Rosalynn fantastisch. “Het zou één groot feest zijn als ze hier naartoe zou kunnen gaan. Dat zou met een rolstoelbus een stuk makkelijker gaan.”

Wil jij Rosalynn een steuntje in de rug geven, zodat zij samen met haar gezin op pad kan? Dat kan. Je kunt hier een bijdrage leveren aan een rolstoelbus voor Roos. 

Rosalynn (10) is groot fan van K3.