Roosendaal

Rotaryclub Roosendaal zet bakfiets en poop-scooper in tegen zwerfafval

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Rotaryclub Roosendaal heeft op Wereld Milieudag zwerfafval opgeruimd en dat pakte ze groots aan. Niet alleen het gebruikelijke gereedschap, zoals grijpers en vuilniszakken. Nee, er was ook een heuse poop-scooper om de goten schoon te zuigen. En voor de wethouder was er een bakfiets, zodat ze volle vuilniszakken op kon gaan halen. Allemaal om te zorgen dat er minder plastic terecht komt in onze zeeën, oceanen en drinkwater.

De leden van Rotaryclub Roosendaal hebben er hun zaterdagochtend wel voor over. ‘s Ochtends om negen uur trekken ze hun lichtgevende hesjes aan, maken een vuilniszak vast aan een houder en pakken een grijper. Ze gaan op pad om zwerfafval op te ruimen in de buurt rond Leisurepark De Stok en een deel van de wijk Westrand.

Nu zwerfies ruimen, dit najaar gastlessen geven

In Nederland doen zeker 50 Rotaryclubs mee, wereldwijd enkele duizenden. Want het is Wereld Milieudag en Rotary International zet zich de komende jaren in om de plastic soep tegen te gaan: End Plastic Soup Action. In Roosendaal gaan ze hierover ook nog gastlessen geven op basisscholen. Dat staat op de planning voor het najaar. De lessen worden gegeven door Rotary-gastdocenten, die daar speciaal voor opgeleid zijn.

“Er wordt per jaar 12,7 miljoen ton zwerfplastic weggegooid,” vertelt Paulus Smits van de Rotaryclub Roosendaal. “Daarom is actie vereist en we hebben met een man of 25 vandaag een actie om mee te helpen aan het eindmaken van de plastic soep die het wereldmilieu bedreigt.”

Wethouder op een bakfiets langs de rapers

Over het parkeerterrein komt wethouder Klaar Koenraad aan, op de bakfiets. Ze verleent hand en spandiensten om de Rotaryclub Roosendaal te steunen. “Met de bakfiets zo meteen in de wijk Westrand gaan we bij de mensen die daar aan het ruimen zijn de spullen ophalen. Dus de zakken met zwerfvuil,” vertelt ze. Het zwerfvuilprobleem wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door het gedrag van inwoners. “Onachtzaamheid. Het is net als in andere steden,” vervolgt Koenraad.

En ook het soort zwerfafval is in Roosendaal niet anders dan in andere steden. “Het is eigenlijk hetzelfde verhaal, dus veel verpakkingsmateriaal, flesjes, blikjes. Gelukkig komt daar een beetje licht aan de horizon omdat er natuurlijk statiegeld op komt binnenkort.” Dat Koenraad meehelpt in de wijk Westrand is geen toeval. Daar is het toch net wat erger dan in de rest van Roosendaal. “Dus daar hebben we ook een speciale aanpak bedacht,” vertelt de wethouder. “Dus extra inzet van mensen, extra inzet van de Gluton, de stofzuiger. Dat moet dan de hele zomer nog draaien. En dan in oktober gaan we hopelijk merken dat het verminderd is.”

De poop-scooper doet de goten

Even verderop loopt Frank Looijen van de Rotaryclub Roosendaal naast de zojuist genoemde Gluton, de stofzuiger. “Ja, ik noem het maar even de poop-scooper,” grijnst hij. “Dat is een apparaat waar je in de goot allerlei rotzooi mee kan opruimen. Hij zuigt het naar binnen toe en daarmee kunnen we die goten hier, waar erg veel rotzooi ligt, allemaal opruimen.”

Klein spul, zoals papiertjes en sigarettenpeuken schieten de zuigmond in. Ook gewone blikjes gaan moeiteloos. Maar met platgeslagen blikjes en stukken karton kan de Gluton niet uit de voeten. “Ja, daar zitten af en toe de grenzen,” merkt Looijen, terwijl hij doorgaat de goten te stofzuigen.

Doel: in 2050 geen plastic meer in wereldzeeën

In het zwerfafval heb je soms ook modeverschijnselen. Zo zijn er bijvoorbeeld nu ineens veel mondkapjes. Maar ook lachgas is duidelijk in opkomst en niet alleen met de ampullen. “D’r liggen veel ballonnen bijvoorbeeld. Die worden tegenwoordig met lachgas gebruikt,” vertelt Smits. Al ziet het Rotary-lid ook gewoon veel oude vertrouwde zwerfies voorbij komen. “D’r liggen condooms, heel veel sigarettenpeuken, frisdrankflesjes en dergelijke.”

De opruimactie van zaterdag is onderdeel van een grotere actie van Rotary International, de End Plastic Soup Action. Daarmee gaan ze nog door tot 2025. En ook Roosendaal werkt daar aan mee. “Het doel is om in 2050, dat is dus nog wel even te gaan, om dan totaal geen plastic meer in welke wereldzee dan ook te hebben,” legt Smits uit. “Tal van initiatieven worden daarvoor ontplooid. Niet alleen door Rotary, gewoon ook door overheden en door andere instanties. Maar wij proberen ons steentje daaraan bij te dragen.”