Hoogerheide

Samen spelletjes doen in het oranje: “Ik denk dat dat de konings lievelingskleur is”

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Bijna 1,3 miljoen kinderen zaten vrijdagochtend aan een heerlijk Koningsontbijt, om daarna vol energie mee te kunnen doen aan de Koningsspelen. Die zijn elk jaar op de vrijdag voor Koningsdag. In Nederland en op de Caribische eilanden doen zo’n 6.000 scholen mee. Drie daarvan leefden zich uit in Hoogerheide, op de velden van voetbalclub METO.

Een jongen kijkt eigenwijs op onder de nepbonte rand van zijn oranje kroon. “Vandaag vieren we Koningsspelen. De koning is ook bijna jarig,” vertelt hij. “Dan mogen we in het oranje gekleed, want oranje euh… ik heb geen idee waarom oranje moet, maar ik denk dat dat de konings lievelingskleur is.”

Nederlandse vlaggen op blozende wangen

De kinderen hebben het overduidelijk naar hun zin. In de zon doen ze enthousiast mee aan alle spellen en sportieve uitdagingen. Het zijn leerlingen van drie verschillende scholen. “Wij vieren vandaag de Koningsspelen bij ons op school. En dat is eigenlijk voor drie scholen tegelijkertijd. Dus voor de Dobbelsteen, Delphin en de Klimop en dat doen we op de METO velden van Hoogerheide,” legt Liesbeth de Dooij van OBS De Dobbelsteen uit.

Een meisje heeft niet alleen Nederlandse vlaggen getekend op haar beide wangen, maar zelfs op haar voorhoofd. Ze vertelt wat ze allemaal doen op de Koningsspelen. “Gooien en verspringen.” Een blondine met een groot rood-wit-blauw hart op haar wang vult aan. “Bijvoorbeeld moet je blauwe pijlen gooien en dan moet je gaan meten en je moet rennen en dan moet je dat pijltje snel aan iemand anders geven.”

Van atletiek tot behendigheidsspellen

Aan alle lachende gezichten te zien, vinden de meeste kinderen het heerlijk om buiten in beweging te zijn. Al is de één er wat fanatieker in dan de ander. “Omstebeurt rennen en één iemand kan winnen. En ik heb alle wedstrijdjes gewonnen,” vertelt een meisje stralend, terwijl op haar diadeem een soort voelsprieten met oranje kroontjes heen en weer zwiepen.

Het terrein van METO is opgedeeld voor de verschillende activiteiten. “Er zijn verschillende spellen,” legt De Dooij uit. “Er zijn hier atletiekspelen bezig op dit veld. Op het andere veld zijn er vooral spelen bezig met de opblaasbare objecten.” Of, zoals een meisje in een roze shirt het noemt, ze gaan “springkussenspringen”.

Hoe oud de koning op donderdag 27 april wordt, is de kinderen niet helemaal helder. Een meisje met een rood-wit-blauwe ienie-mini-hoed op haar hoofd raadt het goed: koning Willem-Alexander wordt 56. Haar vriendin kijkt ietwat verbaasd vanonder haar rood-wit-blauw-oranje diadeem. “Da’s oud,” lacht ze.

Lees ook: De Koningsspelen op Basisschool De Borghoek