Wouw

Sandra Molier wil dat ouderen zich thuis voelen in De Ark in Wouw

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Na jarenlange voorbereiding is Sandra Molier (59) klaar om bewoners te verwelkomen in De Ark in Wouw, een woning voor kwetsbare ouderen.  De rust en comfort die de oude pastoriewoning uitstraalt, staat in groot contrast met de opstartperiode die bepaald niet zonder slag of stoot ging.

De Roosendaalse initiatiefnemer was naar eigen zeggen al lang op zoek naar een mooi pand om iets te beginnen voor kwetsbare ouderen met of zonder dementie. “Dit pand stond te koop en was eigenlijk de ideale locatie en het pand dat ik zocht”, blikt ze terug naar de nazomer van 2021.

Na de financiële afhandeling bleek het verkrijgen van een juist bestemmingsplan moeilijker dan gedacht. “Er zaten heel veel functies op het gebouw. Maatschappelijk, dagbesteding. Alles zat erop, maar de gemeente vond dat dit dus een bijzondere woonvorm werd, waardoor het wel heel moeilijk is geweest om dit rond te krijgen bij de gemeente. Jammer genoeg kreeg ik weinig tot geen medewerking van de gemeente Roosendaal.”

Failliet

De tegenslagen zorgden ervoor dat er nog geen inkomsten waren, terwijl de hypotheek wel betaald moest worden. “Uiteindelijk ben ik failliet gegaan en heb ik het pand met pijn in mijn hart te koop moeten zetten.” De pijn werd verlicht toen er een investeerder de kop opstak. “Deze investeerder heeft mij in principe gewoon gered. Hij heeft het pand gekocht, zodat ik het kon huren en mijn visie uit kon gaan voeren.”

De Ark

Op dit moment staat Molier met haar team in de startblokken. Alles, van de inrichting tot de vergunningen en de brandveiligheid, is geregeld. Nu is het wachten tot de eerste bewoners hun intrek nemen in De Ark. “We kunnen op dit moment maximaal zeven bewoners verwelkomen en we gaan dit uitbreiden naar acht. De verhuurder is ook aan het kijken of er nog vier bewoners bij kunnen op de bovenste etage.”

Sandra Molier wil dat De Ark een plek wordt waar mensen zich thuis voelen. “De zorg moet gewoon zijn zoals het hoort. Dat betekent de tijd nemen voor de mensen. Gewoon gezellig gaan zitten, een wandeling maken. We moeten de mensen door en door kennen, zodat we ook gelijk kunnen zien als er iets loos is.” De diepgewortelde visie zorgde er volgens Molier voor dat ze niet afzag van haar plan toen het tegenzat. “Ik hoop dat we toekomstige bewoners warmte en veiligheid kunnen geven die ze nodig hebben.”

Lees ook: Groenhuysen: Markant in Wouw ‘niet binnen 3-5 jaar’ dicht