Putte

Saver wil voortaan ook je etensrestjes inzamelen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Afvalverwerker Saver gaat in de gemeente Woensdrecht langs de deuren om mensen te leren hun afval nog beter te scheiden. En dan vooral hun etensrestjes. Want die worden nog lang niet vaak genoeg in de juiste kliko gegooid.

Niet alleen de schillen van je fruit en groenten mogen in de groenbak, ook etensrestjes mogen er in. En dat weten niet alle mensen. Die schrapen hun bord dan leeg in het restafval. En dat is zonde, vinden ze bij afvalverwerker Saver. Daarom gingen ze zaterdag in Putte langs de deuren voor de actie ‘Samen aan de bak’. Later komen ook de andere kernen van de gemeente Woensdrecht aan de beurt.

Het GFT krijgt nu ook een E

Saver wil het aantal kilo’s restafval verminderen. Iris van der Heijden is teamleider GFT+E bij Saver. Ze ging zaterdag enthousiast in Putte langs de deuren. “Heel veel mensen weten op dit moment nog niet dat etensresten ook bij het GFTE-afval mag. Dus eerst was het gewone GFT-afval, nu is daar de E achteraan geplakt.”

Biobakje voor op het aanrecht

Bij de mensen thuis aanbellen heeft voordelen, vindt Saver. Want dan kun je even persoonlijk met mensen praten en vragen hoe ze hun afval scheiden. Voor de inwoners van Putte had het ook een voordeel, want ze kregen meteen een cadeautje van Van der Heijden en haar team. “Een biobakje, wat het ze wellicht gemakkelijker gaat maken. Zodat ze niet iedere keer op en neer hoeven te lopen naar de afvalbak.”

Voor Cindy van Paassen was dat een schot in de roos. “Ik zei net tegen degene die het kwam brengen, dat ik altijd helemaal achter de garage moet lopen. En dat doe je eigenlijk gewoon niet met een klein beetje. Dat bakje is gewoon veel makkelijker, daar doe je ‘t in, dus ja, ik ga het echt gebruiken.”

“Heel goede actie”

De Putse is sowieso wel enthousiast over de actie ‘Samen aan de bak’. “Ik vind het een heel goede actie, goed initiatief. En je leert er nog wat van. Ik ben nu wijzer geworden, door een paar kleine vragen te stellen en de informatie die ze gegeven heeft,” vertelt Van Paassen. Tot tevredenheid van Van der Heijden. “Het uiteindelijke doel dat we willen bereiken met deze actie is het reduceren van het restafval.” En dat lijkt in Putte alvast te lukken.

Het team van Saver gaat op zaterdag 28 maart op pad in Hoogerheide. Dan gaan ze huis aan huis in de Kamerlingh Onnestraat en de Huijgensstraat. Op zaterdag 25 april is Ossendrecht aan de beurt. Dan loopt het team langs huizen aan De Ploeg, Burgemeester Van Gilshof en Kerkstraat.