Bergen op Zoom

Schaatsbanen gaan ondanks energiecrisis door, kaartje veelal duurder

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Voor de organisatoren van de ijsbanen is het -met het oog op energieverbruik- te hopen dat deze winter niet al te zacht wordt. De prijzen rijzen de pan uit, en dat merken de organisaties aan de energierekening. Ook mensen die komen schaatsen gaan het in sommige gevallen merken. De kaartjes worden in Bergen op Zoom, Roosendaal en Wouw duurder.

Om maar gelijk met het goede nieuws te beginnen; Het ziet er naar uit dat je deze winter gewoon weer kunt schaatsen in Bergen op Zoom, Hoogerheide, Roosendaal en Wouw. “Het organiseren van de ijsbaan doe je niet in de laatste twee of drie maanden”, zegt Mark van Dooren van Roosendaal on Ice. “We zijn gelijk na afloop van de vorige ijsbaan begonnen en toen begon het al wel een beetje te spelen. Maar toen was het nog niet zo extreem als nu. Maar we hebben altijd het licht op groen gehad om de ijsbaan neer te zetten.”

Dunner ijs scheelt veel, maar merk je als schaatser niet

Bij alle ijsbanen worden maatregelen genomen om stroom te besparen. De grootste stroomvreter is de ijsmachine. De organisaties huren een zo zuinig mogelijk exemplaar. “Ook komt er een isolatievloer onder de baan die dit jaar twee centimeter dunner ijs heeft. Dat scheelt veel in de kosten, maar daar merk je als schaatser niks van.”

Helaas laat de inflatie zich ook lastig temmen, waardoor bijna alles duurder en duurder wordt. Dat geldt ook voor de ijsmachine, tenten en aanverwante zaken. “Helaas hebben we de kaartjes daardoor duurder moeten maken”, zegt Van Dooren. “Vorig jaar was een kaartje 4,50 euro en dit jaar kost het 6 euro om twee uur te schaatsen. We proberen het zo veel mogelijk binnen de perken te houden.” Dat doet de organisatie onder meer door de horeca alleen te openen als er ook voldoende aanloop is. In alle plaatsen is led-verlichting een vanzelfsprekendheid geworden.

Ik denk dat zeven euro voor een dag schaatsen heel schappelijk is

Henri Beening van stichting evenementenplein Hoogerheide is blij dat zijn stichting recent de ijsbaan heeft kunnen aanschaffen met behulp van de Rabobank. Mede hierdoor is de prijs van een kaartje in Hoogerheide niet hoger geworden. In Bergen op Zoom was een kaartje 6 euro en dit jaar 7 euro. “Dat is denk ik heel schappelijk voor een dag schaatsen”, zegt Frank Vale van het Bergse Winterparadijs. “We hebben alles zelf in bezit, behalve de ijsmaker. Die huren we.” In Wouw kostte twee uur schaatsen 3 euro en dit jaar 4,50 euro.

De schaatsen kunnen dus bijna uit het vet. En dat is maar goed ook volgens Beening. “De jeugd snakt ernaar om tijdens de kerstvakantie te schaatsen. Ze moeten niet achter de iPad gaan zitten, maar lekker naar de schaatsbaan komen.”

Bergs winterparadijs
Van 25 november 2022 tot en met 8 januari 2023
Grote Markt in Bergen op Zoom

Roosendaal on Ice
Van 1 december 2022 tot en met 9 januari 2023
Kadeplein in Roosendaal

Schaatsbaan Hoogerheide
Van 10 december 2022 tot en met 8 januari 2023
Ouwe Raedthuysplein in Hoogerheide

Schaatsbaan Wouw
Van 10 december 2022 tot en met 8 januari 2023
Markt in Wouw