Roosendaal

Schaatspret kan bijna beginnen: opbouw Roosendaal on Ice gestart

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Wie langt het Kadeplein in Roosendaal rijdt, fietst op loopt ziet hem al staan: de grote witte tent van Roosendaal on Ice. Afgelopen week is de opbouw namelijk weer begonnen. Van vrijdag 8 december tot zondag 7 januari kunnen ijsliefhebbers weer terecht om lekker te schaatsen of een potje te curlen.

De opbouw van de ijsbaan is dinsdag gestart. “We hebben in een paar dagen de vloeren gelegd en de tent opgebouwd, nu zijn we bezig met de elektriciteit”, vertelt Mark van Dooren. Hij is de voorzitter van Roosendaal on Ice. “De ruwe bouw is bijna helemaal klaar. Vanaf zaterdag gaan we de ijsvloer erin leggen. Er komt ongeveer 700 vierkante meter ijs te liggen.”

Er zijn dit jaar twee ijsbanen. “Eén ijsbaan is heel groot, daar kan massaal op geschaatst worden. Het andere baantje is speciaal voor de allerkleinste kinderen, zodat ze veilig kunnen schaatsen zonder onderuit geschaatst te worden.”

Hoge energieprijzen zijn een probleem

De schaatsbanen worden gemaakt door een hele grote ‘chiller’. “Dat is een machine die een koelmiddel rondpompt. Daar overheen leggen we water, en dat bevriest. Eigenlijk heel simpel dus.” Dat kost best wat stroom.

“De hoge energieprijzen spelen dit jaar een grote rol”, vervolgt Van Dooren. “We hebben verschillende manieren om hierop te besparen.” De schaatsbaan is er bijvoorbeeld een week korter dan normaal. “En dit jaar isoleren we voor het eerst de ondervloer. Dat is een besparing van 30 procent. En zo zijn er nog wat kleine dingetjes waarop we besparen. Als het goed is moet het dan gewoon goed komen dit jaar.”

Programma

Zoals gebruikelijk staan de eerste weken van Roosendaal on Ice in het teken van schoolschaatsen. Scholen uit heel de gemeente komen een paar uurtjes langs om te schaatsen. “In de avonden hebben we de curlkampioenschappen weer en in de weekenden is het gewoon lekker vrijschaatsen.” En tijdens de kerstvakantie? “Dan gaat het los. Dan is het echt iedere dag vrijschaatsen en curlen!”

Lees ook: Roosendaalse bedrijven strijden om de Curling Cup bij Roosendaal on Ice