Ossendrecht

Ronkende bolides en lachende gezichten tijdens 21ste Schelderit

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Vijfendertig opvallende bolides en zestien motoren reden zondag mee tijdens de 21ste editie van de Schelderit. De rit die vertrok in Ossendrecht is zowel voor de eigenaars van de auto’s als voor de bijrijders een groot feest.

Deelnemer Joyce hoeft niet lang na te denken over de vraag met welke auto zij vandaag graag mee rijdt. “Ik ga met jou meerijden”, roept ze enthousiast op het moment dat een Pontiac Firebird het terrein op komt rijden. “Daar doen we het voor”, zegt Corné, de bestuurder van de auto. Het is voor de gasten en voor jezelf hartstikke leuk. Zeker met dit weer.”

Rugzakje

Ondertussen druppelen de mensen binnen bij restaurant Abdijbos in Ossendrecht. Bestuurders, motorrijders, en mensen die zogezegd een rugzakje hebben. Denk daarbij aan mensen met autisme, het syndroom van down en mensen met een verstandelijke beperking. De organisatoren van Lions Club Bergen op Zoom Scaldis en Lions Club Woensdrecht Zuidkwartier leiden alles in goede banen.

Droomauto

De deelnemers mogen zelf kiezen in welke auto zij de rit willen doorbrengen. “Rennen doen ze nog net niet, maar ze zoeken zo snel mogelijk een leuke auto uit om in te zitten”, zegt Herman Dekkers van de organisatie. En hij heeft gelijk. Deelnemer Tom loopt met een stevige pas naar de auto’s en loopt linearecta naar een Saab 900 cabriolet uit 1996. “Het is een luxe model. Echt leren bekleding erin, hout op het dashboard. Echt hartstikke luxe”, zegt Tom over zijn droomauto voor vandaag.

Toertocht

In welke auto deelnemer Alex komt te zitten, maakt hem niet uit. “Ik wacht altijd tot alle auto’s zijn gekozen en de laatste wordt voor mij. Het gaat om de gezelligheid van de persoon. Niet om de auto.” Met ronkende motoren, getoeter en heel veel gezwaai vertrekt de stoet. Beter weer kunnen de deelnemers aan de Schelderit niet wensen tijdens de toertocht door de regio. Onderweg stopte de stoet nog voor een lunch en aan het eind van de dag kregen de deelnemer een afdruk van een foto waarop ze met hun droomauto staan.