Wouwse Plantage

Schreeuw om hulp vanuit martelcontainers in Wouwse Plantage onhoorbaar

De tandartsstoel in de martelcontainer aan de Julianaweg in Wouwse Plantage. ©OM

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De toch al schokkende zaak van de twee martelcontainers in Wouwse Plantage krijgt nog een luguber staartje. Uit geluidsonderzoek blijkt dat de twee containers zó geïsoleerd waren, dat een schreeuw om hulp nooit gehoord zou zijn. Dat maakte de officier van justitie maandag bekend tijdens de zesde en laatste zitting.

“De ruimten waren afgetimmerd met geluidsisolerende platen en warmte-isolerende folie.” De conclusie: iemand met een ‘bovengemiddeld stemvolume’ zou niet te horen zijn. De onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO deelde die onderzoeksresultaten vorige maand met de advocaten van de verdachten.

Behandelkamer

Een van die verdachten is een 40-jarige man uit Den Haag. Hij zou betrokken zijn bij drugshandel. Ook bereidde hij mogelijk een liquidatie voor. Uit financieel onderzoek kwam vorig jaar naar voren dat hij vermoedelijk een loods in Wouwse Plantage bezat. De politie had de man eerder al in het vizier en kreeg daarom inzage in zijn berichten. Die verstuurde en ontving hij via de versleutelde dienst EncroChat. Hierin werden foto’s van een ‘behandelkamer’ gestuurd. Ook werden er in de chat wapens, politiekleding, busjes, stopborden en kogelvrije vesten geregeld.

Met handboeien zouden slachtoffers in een zeecontainer in Wouwse Plantage worden vastgebonden. © OM

Op basis van die informatie besloot de recherche de loods te observeren. De Landelijke Eenheid viel deze uiteindelijk binnen. Zij vonden in een van de containers een tandartsstoel, met riemen aan armleuningen en voetsteunen. Verder lagen er onder andere een snoei- en takkenschaar, hand- en vingerboeien en tape.

Daglicht niet verdragen

Het team hield zes mannen aan. Zij worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie. De rechter-commissaris verdenkt hen verder van voorbereiding van ontvoering, gijzeling, zware mishandeling en afpersing.

Burgemeester Han van Midden sloot de ‘onderwereldgevangenis’ per direct. Ook liet hij het buitengebied in de gemeente grondig verkennen. “We weten dat er zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Maar we weten ook veel nog niet.”

Voorarrest

De rechtbank wil de zaak vanaf 26 januari inhoudelijk gaan behandelen. Tot die tijd willen de verdachten hun proces in vrijheid afwachten. De rechtbank neemt dinsdag een beslissing over het verlengen van hun voorarrest.

Lees ook: OM bevestigt ‘ijskoude’ ontdekking zeecontainers in Wouwse Plantage, burgemeester noemt het ‘onvoorstelbaar’ Lees ook: Burgemeester sluit per direct martelloods in Wouwse Plantage