Roosendaal

Scooterverbod in centrum: 147 waarschuwingen in eerste week

In Roosendaal werkt het al: camera's in het centrum registreren de kentekens van scooters en snorfietsers © Archief ZuidWest Update

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Er zijn in negen dagen tijd 147 waarschuwingen uitgedeeld aan scooterrijders die zonder ontheffing reden op de Bloemenmarkt, Oude Markt en een deel van de Raadhuisstraat. Sinds 17 september zijn de camera’s die de kentekens van de scooters registeren aangezet. Na 15 oktober wordt niet meer gewaarschuwd, maar volgt er een boete van 95 euro.

Roosendaal is de eerste stad in Nederland die delen van het centrum helemaal afsluit voor scooters en snorfietsen. Bewoners van de binnenstad, winkeliers en horecaondernemers waren het zat dat de opgevoerde brommers en scooters tussen het winkelende publiek reden.

Vier camera’s

De gemeente Roosendaal heeft nu maatregelen genomen en vier camera’s geplaatst bij de entrees van de Oude Markt, Bloemenmarkt en Raadhuisstraat. Deze camera’s registeren de kentekens van al het gemotoriseerd verkeer dat het marktplein oprijdt. De kentekens gaan gelijk door een database. Iemand die geen ontheffing heeft, krijgt vanaf 15 oktober een bekeuring.

Ontheffing

Inmiddels zijn er dertig ontheffingen aangevraagd bij de gemeente. Dit zijn volgens een woordvoerder vooral bewoners en bezorgrestaurants die een scooter of snorfiets gebruiken.

In de toekomst zullen er ook camera’s worden geplaatst op de Nieuwe Markt, dan is het grootste gedeelte van het centrum scootervrij.

Lees ook: Gemeente Roosendaal gaat scooters weren uit de binnenstad