Bergen op Zoom

Sepia en de Bergsediepsluis na filmfestival in Bergen op Zoom in de bios

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Op filmfestival Film by the Sea, wat afgelopen maand in Vlissingen plaatsvond, was het onderwaterleven rondom de Bergsediepsluis goed vertegenwoordigd. Filmmakers René van der Laan en Ronald Faber vertoonden er hun onderwaterfilms. Binnenkort komen de films ook naar Bergen op Zoom.

René van der Laan uit Tholen en Ronald Faber (60) uit Bergen op Zoom zijn twee duikers die al lang bevriend zijn. “Op een gegeven moment hebben we allebei de interesse ontwikkeld voor het filmen onderwater”, vertelt Faber. “Bij de Oesterdam heb je een duikstek die de Bergsediepsluis heet. In die omgeving heb ik gefilmd en dan met name het onderwaterleven. Denk aan allerlei vissen, sepia’s en dahlia’s”, zegt Van der Laan.

Bergse Diepsluis en Sepia

De verzameling beelden resulteerde in een film die hij de toepasselijke titel ‘De Bergsediepsluis’ gaf. Tegelijkertijd werkte ook Faber aan een film. “Het is een verhaal waarbij ik onderzoek waardoor het zou kunnen komen dat de sepia steeds minder voorkomt. Ik breng een aantal mensen in beeld die allemaal een bepaalde affiniteit hebben met de sepia”, zegt Faber. Ook de titel van zijn film laat zich raden: Sepia.

Film by the Sea

Beide hobby-filmers zonden hun film in voor Film by the Sea, een filmfestival dat jaarlijks in september in Vlissingen wordt gehouden. Tot hun grote blijdschap werden allebei de films vertoont tijdens het festival dat van 9 tot 18 september was. “Dit jaar waren er heel veel film aangemeld dus in die zin is het ook wel een beloning dat mijn film uitgekozen werd”, zegt Faber. De films van de twee vrienden werd toevalligerwijs in één filmvertoning gedraaid. Dat had te maken met de duur van de korte documentaires en het overlap in de thema’s.

Onderwatercamera

Om onder water te filmen gebruiken de duikers een camera die in een speciale onderwaterbehuizing zit. Aan de behuizing zitten knoppen en grote handvatten. Bovendien zitten er armen met felle onderwaterlampen op.

De gezamenlijke filmvertoning heeft erin geresulteerd dat het tweetal de handen ineen slaat en nu bezig is met een gezamenlijke onderwaterfilm. Ze zijn naar eigen zeggen al druk bezig met het filmen het het schrijven van een script. Het is dus niet uitgesloten dat Van der Laan en Faber ook tijdens een volgende editie van Film by the Sea een film inzenden.

De films die in Vlissingen te zien waren, kunnen ook in Bergen op Zoom in de bioscoop bekeken worden. Op zondag 16 oktober zullen ze om kwart over elf vertoond worden in C-Cinema aan de Burgemeester van de Laarstraat.