Roosendaal

Sjors Sportief en Creatief weer van start in Roosendaal

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Atletiek, badminton en scouting. Maar ook muziek, fotografie en schilderen. Het zijn tal van activiteiten waarmee kinderen kennis kunnen maken via Sjors Sportief en Creatief. Woensdag vond de officiële kick-off van het nieuwe Sjors-seizoen plaats op basisschool De Vlindertuin in Roosendaal. Manuel Zwarts uit groep 4 had namelijk de Sjors Sportief en Creatief tekenwedstrijd gewonnen, en werd beloond met maar liefst drie prijzen.

Sporten en creatief bezig zijn. Iets wat voor kinderen belangrijk is, onder andere voor hun ontwikkeling. Daarom is Sjors Sport en Creatief in het leven geroepen. Voor het zesde jaar op rij wordt deze actie georganiseerd door gemeentes voor hun basisschoolleerlingen. “Het doel is om de kinderen op een makkelijke, laagdrempelige manier kennis te laten maken met sport en cultuur”, legt Carla van der Mast, van CultuurCompaan Roosendaal, uit.

Tekenwedstrijd 

Voor het Sjors-seizoen startte kregen alle basisscholen voor de zomervakantie de kans deel te nemen aan een tekenwedstrijd. “Enerzijds om de creativiteit van de kinderen te prikkelen, anderzijds omdat er aan de tekenwedstrijd ook prijzen verbonden zijn” aldus van der Mast. De tekening van Manuel Zwarts uit groep vier is door een selectie van Cultuur- en Buurtsportcoaches gekozen tot tekening van Sjors Sportief en Creatief jaar 2022. “Ik heb dingen getekend die gaan over bowlen en scouting”, vertelt Manuel.

Danschallange

Hij mocht zijn prijs tijdens de kick-off in ontvangst nemen. “Ik ben er trots op dat ik hem heb gewonnen.” Maar dat was niet het enige. Ook de hele klas van Manuel kreeg een prijs. Voor ze die in ontvangst mochten nemen moest wel eerst een challenge voltooien. Dit werd een danschallange. De kinderen leerden allerlei dansmoves, die uiteindelijk samen een dans vormden. Daarna hoorden ze wat de prijs was: een gezamenlijke workshop Virtual Reality. Ook mag Manuel ook kiezen wat hij wil gaan doen in de volgende gymles. “Ik wil graag een parcoursspel gaan doen.”

Kennismaking

Sjors creatief en sportief zijn initiatieven vanuit de gemeente die in samenwerking is met de regionale sportverenigingen, cultuurorganisaties en andere activiteitenaanbieders. Sjors maakt het voor basisschoolleerlingen al zes jaar mogelijk om het veelzijdige aanbod aan sport- en cultuuractiviteiten in hun eigen omgeving te ontdekken. Dit gaat in de vorm van proeflessen, zonder dat ze gelijk vast zitten aan een abonnement.

Inschrijven

“Basisschoolleerlingen kunnen kiezen uit veel verschillende activiteiten zoals atletiek, badminton, scouting en tennis. Maar ook voor de creatieveling is er genoeg. Denk hierbij aan musical, muziek, fotografie, schilderen en knutselen. Kinderen mogen zich voor zoveel activiteiten inschrijven als zij zelf willen, dit kunnen zij doen via de website of app”, aldus van der Mast.