Bergen op Zoom

Skeeleraar Marc (16) overhandigt cheque aan Oekraïense vluchtelingen

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

“Drieduizend euro”, roept een Oekraïens meisje met een vlecht en oranje vest vrolijk uit, zodra de 16-jarige Marc Chavardès uit Bergen op Zoom een cheque overhandigt aan de bewoners van Avondvrede. De Rijks-scholier skeelerde 24 uur, om geld in te zamelen voor de vluchtelingen.

De kinderen hangen enorm dankbaar om Marc heen. Ondertussen hoort een van de moeders vol verbazing aan dat hij ruim 230 kilometer skeelerde, door regen, wind en sneeuw. “Dat is niks vergeleken met de situatie die u mee heeft moeten maken,” relativeert de 5 VWO-scholier van het tweetalig gymnasium.

3.152 euro

Een actie van Tour de Tietema voor 3FM Serious Request inspireerde hem om zich in te zetten voor de oorlogsslachtoffers. “Niet alleen BN’ers, influencers en presidenten kunnen zich inzetten voor de mensen in Oekraïne, maar ook de normale man uit de samenleving, die eigenlijk geen invloed heeft op hogere politiek,” vertelde hij tijdens zijn laatste rondje op 1 april.

Door verschillende etappes af te leggen, variërend van tien tot 86 kilometer, haalde Marc uiteindelijk 3.152 euro op.

Hoop en troost

Marc vindt het belangrijk dat het geld direct bij de Oekraïners terechtkomt. Daarom overhandigde hij zijn cheque afgelopen vrijdag aan de Avondvrede-bewoners. “Ze kunnen het niet geloven dat iemand dit voor hen over heeft,” aldus Avondvrede-projectleider en voormalig vluchtelingenbeleidsadviseur Hanneke de Valk.

Het geld dat Marc met zijn skeeleractie ophaalde, wordt besteed aan een uitje. “Er zijn namelijk heel erg veel spullen gedoneerd. Daar hoeven we niet meer in te investeren, doordat iedereen heel vrijgevig was,” aldus De Valk. “Ze halen veel hoop en troost uit wat afleiding.”

Marc vindt het een mooie besteding van zijn ingezamelde geld. “Zo kunnen zij hun hoofd even leeg maken en hoeven ze niet te denken aan de omstandigheden in Oekraïne en Rusland.”

Lees ook: Marc (16) skeelert 24 uur voor Oekraïne: ‘Je kan altijd wat doen’