Roosendaal

Sloop maakt weg vrij voor nieuwe Poort van de Kade

Herbert Kats Herbert Kats

De Kade in Roosendaal staat aan de vooravond van weer een nieuwe levensfase. De sloop van het gezichtsbepalende Muziekcentrum Van Gorp maakt ruimte om 45 huurappartementen te bouwen. Dat gebeurt op de eerste van de vijf door de gemeente aangewezen locaties in het gebied waar nieuwbouw komt. Een nieuwe Poort naar de Kade.

Ondernemers van de Kaai verwelkomen de komst van nieuwe bewoners, geven Rolf Timmers van Medicare en zijn buurman Gijs de Bot, voorzitter van de ondernemersvereniging Kaaike Boven aan. Zij bewaken de belangen van de winkeliers en de horeca.

Enthousiast

Beide zijn enthousiast over de komst van nieuwe bewoners. Wanneer alle plannen zijn uitgevoerd moet het Paterskwartier – verzamelnaam voor de verschillende deelprojecten- zo’n honderd nieuwe onderkomens opleveren. Ook de zogeheten Wei van Boonen en de al jaren verpauperde Eratozaal vallen onder het plan.

Timmers kijkt breder dan alleen naar de Kade. Hij wijst op de tendens dat winkelgebieden in de steden compacter worden en dat de winkelfunctie wordt ingeruild voor een woonbestemming. “Aan de andere kant van de Kade is Stadsoevers een mooie aanvulling.” Hij denkt dat de binnenstad en de nieuwe wijk elkaar kunnen versterken. En het tussenliggende gebied van de ‘Kaai’ natuurlijk.

Gebreken

Met het vertrek van Kees en Leonie van Gorp verdwijnt een begrip, als het gaat om instrumenten en het leren bespelen daarvan. Hun zaak is niet alleen in Roosendaal maar ook ver daarbuiten bekend. ”Met de verkoop ging het meer dan prima, maar aan het pand zaten té veel gebreken”, vat Kees van Gorp de beslissing om te stoppen samen.

Het echtpaar heeft alle vertrouwen dat Magna Music – de zaak die oud-werknemers op de Vlierfwerf begonnen – muziekliefhebbers prima terzijde zal staan. “Zelf blijven we natuurlijk wel muziek maken”, verzekert het stel dat Roosendaal gaat verlaten. “We stoppen op ons hoogtepunt”, klinkt het met een wat melancholieke glimlach.

Lichtbak

Toch heffen ze samen met een flink aantal genodigden het glas op de plek van de nieuwe Poort van de Kade, een gebied met een rijke historie. Wethouder Arwen van Gestel geeft dan het sein om hun lichtbakken te verwijderen. Dat gaat bijna mis als de hydraulische arm een parkeerbord dreigt mee te nemen. Maar -misschien heel symbolisch- ook dit komt goed.

En die iconische rode muzieksleutel? Die krijgt een mooi plekje op de ‘nieuwe’ Kaai, is beloofd. “Een mooie bestemming”, zegt Leonie van Gorp. Klanten die informeerden of ze het uithangbord mee naar huis mochten nemen, voor in de tuin bijvoorbeeld, heeft ze afgewimpeld.

Lees ook: Ex-medewerkers Van Gorp bouwen aan nieuw muziekwalhalla in Roosendaal