Roosendaal

Sloop stadskantoor Roosendaal is in volle gang

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Gipswanden, glas, stenen, toiletpotten en radiatoren. Nagenoeg alles dat wordt gesloopt in of aan het stadskantoor in Roosendaal wordt hergebruikt. De bedoeling van deze circulaire renovatie is dat er maximaal één container met echt afval overblijft. “Daar mag je mij straks op afrekenen. Ik ga zelf controleren of het lukt”, zegt wethouder Cees Lok donderdag tijdens een ‘excursie’ door het pand.

De sloopwerkzaamheden aan het stadskantoor zijn in volle gang sinds de provincie een vergunning heeft verleend om ook de buitenkant van het gebouw aan te pakken. Vanwege de aanwezigheid van vleermuizen mocht de gemeente eerst alleen de binnenkant van het stadskantoor strippen.

Zoveel mogelijk hergebruiken

Tussen de razende slijptollen vertelt Lok donderdagochtend hoe het oude gebouw op een bijzondere manier duurzaam wordt gemaakt. “We hebben van de gemeenteraad niet alleen de opdracht gekregen om het gebouw te renoveren, we zijn ook gevraagd zoveel mogelijk te hergebruiken”, legt de wethouder uit. En dat lijkt goed te lukken. “Er is ongelooflijk veel dat opnieuw kan worden gebruikt. Misschien niet in ons pand, maar wel ergens anders. Zo kunnen er straks fietsen geparkeerd worden tussen onze oude radiatoren”, zegt Lok trots.

Straks helemaal anders

Wie nu door het stadskantoor loopt, ziet één grote ruimte zonder hokjes en kamertjes. Die zijn gesloopt. Het klimaat was slecht. Dat wordt straks in het nieuwe stadskantoor, Het Huis van Roosendaal, helemaal anders. “Het is een hele gewaarwording om nu door het gebouw te lopen”, vertelt de wethouder. In oktober is de aanbesteding van de heropbouw van het gebouw. Uiteindelijk moet het splinternieuwe kantoor eind volgend jaar in gebruik worden genomen. Lok: “Op deze manier slopen kost tijd, maar we zijn nog keurig op schema.”

Zaterdag kunnen inwoners van Roosendaal ook een kijkje nemen op de slooplocatie. Dan zet het sloopbedrijf in het kader van ‘Demolition Day’ de deuren open.

Lees ook: Sloop stadskantoor Roosendaal begonnen, verwarring over vergunning