Ossendrecht

Sluiting zorgt voor mineurstemming bij streekmuseum

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Begin vorige maand kon de vlag uit bij veel musea in de streek. Na een lockdown-periode gingen het Markiezenhof in Bergen op Zoom, het Tongerlohuys in Roosendaal en het luchtvaartmuseum in Ossendrecht weer open. Streek- en heemmuseum Den Aanwas in Ossendrecht is tot op de dag van vandaag dicht. Er heerst een mineurstemming.

De vrijwilligers van Den Aanwas hoopten vorige maand ook de deuren weer te openen, zegt Franka Stoutjesdijk desgevraagd. “Maar het is voor ons niet haalbaar omdat we in de kleine vertrekken niet de anderhalve meter kunnen handhaven”, zegt ze.

Een punt waarop afstand houden bijvoorbeeld onmogelijk is, is volgens Cor Cleeren de trap naar de zolder met oude ambachten. “Je kunt elkaar niet passeren op de smalle trap naar de zolder”, zegt hij. Dan is er ook nog het gebrek aan vierkante meters “Op zondagen ontvangen we soms acht mensen en soms 25. Het probleem is dat die vaak allemaal tegelijk komen. Zoveel mensen kun je nooit kwijt in de kleine ruimtes.”

Grote schoonmaak

De vrijwilligers komen tegenwoordig wel weer op woensdagochtend bijeen in het museum. “Je hebt weer een beetje contact met elkaar. Dat is op zich wel weer gezellig. We hebben de afgelopen tijd alleen telefonisch contact gehad”, zegt Stoutjesdijk. Het museum wordt schoon gehouden, maar een grote schoonmaak doen ze nog niet. “ Dat doen we als het museum weer open gaat.”

Uitstraling

Ook de tuin vraagt behoorlijk wat aandacht. De Lindebomen moeten bijgehouden worden en het onkruid groeit in deze tijd van het jaar ook hard. “We willen de uitstraling van het museum netjes houden. Als mensen hier langskomen dan wil je niet dat ze allemaal onkruid zien”, zegt Stoutjesdijk.

Scouting expositie

In de expositieruimte achter het museum staan tassen vol met foto’s en attributen klaar voor de afgeblazen expositie over de scouting in de regio. Het project Jet en Jan, waarbij scholen langskomen, ligt ook al meer dan een jaar stil. “Het is maar de vraag of we daar volgend schooljaar weer mee kunnen starten.”

Weinig aanwas

Het bestuur van Heemkundekring het Zuidkwartier maakt zich bovendien zorgen over de toekomst. “We zijn met een groep mensen die wat ouder zijn. De interesse om in het streek- en heemmuseum rondleidingen te geven is er nog wel. Maar voor het onderhoud en alles wat erbij komt kijken daar vindt je bijna geen mensen meer voor”, zegt Stoutjesdijk. “Jongeren zijn tegenwoordig meer bezig met sport en andere interesses. De nostalgie zoals die bij de vorige generaties er was is nu ook een beetje weg.”

Cor Cleeren bij de smalle trap
Franka Stoutjesdijk en Cor Cleeren in het café waar normaal wat gedronken kan worden.
Een vrijwilliger pleegt onderhoud aan de lindebomen voor het museum.