Hoogerheide

Snowboarder Youri behaalt achtste finales op olympisch jeugdfestival: ‘Kijk terug met een positief gevoel’ 

Foto: Wisthaler Photography

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

De 17-jarige alpinesnowboarder Youri Zorge uit Hoogerheide nam afgelopen week deel aan het European Youth Olympic Festival. “Ik kijk er erg positief op terug.”

Youri behaalde na een zevende plaats in de kwalificatieronde, de achtste finales parallelreuzenslalom. “Eigenlijk was dit niet het resultaat waar ik op heb gehoopt. Ik had van mezelf verwacht dat ik in de top acht zou belanden. Ik ben nu negende geworden.”

Een goede leerschool

Toch kijkt hij wel positief terug. “Zeker op het gebied van het snowboarden zelf ben ik erg gegroeid.” In aanloop naar het EYOF heeft hij hard gewerkt aan zelfvertrouwen en techniek. “Dat heb ik dankzij dit toernooi wel sterk verbeterd. Hoe meer je leert, hoe beter natuurlijk. Als ik dan kijk naar toekomstige wedstrijden, geeft het ook een positief gevoel dat ik vooruitgang boek.”

Zijn coach Nicolien Sauerbreij is een groot aandeel in die vooruitgang. “Van haar kan ik blijven leren. Niet alleen snowboardtechnisch, maar ook op mentaal en persoonlijk vlak. We praten veel. Als ik ergens mee zit kan ik dat kwijt. Ze geeft me advies en deelt haar eigen ervaringen. Zo wordt ik mentaal ook sterker en leer ik omgaan met bijvoorbeeld tegenslagen.”

Kennis opdoen

Ook wil hij leren van andere sporten. Zo heeft hij zich onder andere verdiept in het shorttrack: een tak uit de schaatssport, waarbij in de bocht de hand op het ijs wordt gehouden. “Mensen zien geen vergelijkingen tussen alphinesnowboarden en shorttrack. Toch zijn er wel degelijk overeenkomsten, zoals krachttrainingen.”

Ook heeft hij met shorttrackers gepraat over hun opwarmingssysteem. “Daar ga ik zeker iets van meenemen. Zij gebruiken bijvoorbeeld goede oefeningen om de beenspieren op te warmen.” Ook werd er gepraat over combinaties tussen sport en andere dingen zoals school, familie en vrienden en kwam de manier van trainen vaak ter sprake. “Je kunt veel van elkaar leren. Ook al doe je een andere sport, je hebt meer gemeen met elkaar dan je denkt”, aldus Youri.

Gave ervaringen

Al met al blikt Youri met een goed gevoel terug op zijn EYOF-ervaring. “Het is totaal anders dan andere wedstrijden. Veel professioneler, waarbij ook camera’s op je gericht zijn. Het EYOF voelt daarom eigenlijk als een kleine Olympische Spelen, en geeft me de motivatie om in 2026 dat podium te pakken.” Dit weekend kan Youri een nieuwe stap zetten richting dat podium. Dan neemt hij namelijk deel aan de Europa Cup.

Lees ook: Snowboarder Youri (17) naar Olympisch festival: ‘Kan aardig bochtje draaien’