Hoogerheide

Snowboarder Youri (17) naar Olympisch festival: ‘Kan aardig bochtje draaien’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Racen door de sneeuw, scherpe bochten maken en als eerste over de finish komen. Dat is alpinesnowboarden: de sport van de 17-jarige Youri Zorge uit Hoogerheide. Aanstaande maandag staat hij namens TeamNL op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in Italië. “Heel gaaf dat ik daar mag staan.”

Al op jonge leeftijd maakte Youri kennis met het snowboarden. “Toen ik drie jaar oud was, ben ik op wintersportvakantie gegaan met mijn ouders. Ik moest toen beginnen in een skiklasje.” Youri huilde vervolgens een half uur lang, omdat hij – net als zijn vader – liever op een snowboard wilde staan.

Dat gevoel is nooit meer weggegaan. “Op mijn zesde mocht ik dan eindelijk een proefles snowboarden nemen. Daar vonden de trainers mij goed genoeg om meteen met de oudere kinderen mee te mogen doen.”

In de topsport gerold

Youri ontdekte al snel dat hij verder wilde in deze sport. Op zijn achtste werd hij meegevraagd voor het Nederlands Kampioenschap, waarna het hard ging voor de snowboarder. “Ik heb door de jaren heen veel wedstrijden gedaan in het buitenland. Zo ben ik uiteindelijk in de topsport gerold.”

Het afgelopen seizoen was voor hem een periode met mooie prijzen. “Ik heb een topseizoen gedraaid”, vertelt hij trots. “Ik heb goede prestaties kunnen leveren, waaronder twee keer zesde op het junioren WK.” Doordat de organisatie van TeamNL hem zo goed vond, werd hij meegevraagd naar de wintereditie van het Europees Jeugd Olympisch Festival: een evenement voor sporttalenten tussen de 14 en 18 jaar. “Een hele eer! Heel gaaf dat ik dit mag meemaken.”

Olympische droom

De focus ligt nu op het EYOF, maar stiekem droomt Youri alvast van het hoogste niveau. “Ik zou heel graag op de Winterspelen van 2026 in Italië willen staan.”

Om die droom waar te maken, en een gouden plak in de wacht te slapen, traint hij nu hard bij Nicolien Sauerbreij. Zij won op de Spelen in Vancouver in 2010 de honderdste Nederlandse gouden Olympische plak op het onderdeel parellelreuzenslalom, volgens sportorganisatie NOC*NSF. Daarmee was ze de eerste Nederlander die Olympisch goud won in de sneeuwsport.

Een groot voorbeeld dus voor Youri. “Ze laat me zien dat ik met doorzettingsvermogen ver kan komen. Uiteindelijk wil ik net zo goed worden.”

Op het EYOF, dat van zaterdag tot en met zaterdag duurt, hoopt hij ook veel te leren van andere snowboarders en sporters. “Ik wil beter worden in de sport, maar ik ga er ook heen om te winnen en te blijven genieten van wat ik doe.”

Lees ook: Olympisch snowboarder Niek van der Velden gehuldigd in woonplaats Nispen Lees ook: Karatekid Ruby (18) is Europees kampioen: ‘Ondanks pijn gaf ik alles’ Lees ook: Veronique stond 2,5 jaar niet in de ring en wint nu NK boksen: ‘Mentale uitdaging’ Lees ook: Softbalster Sophie (20) won bronzen medaille, ondanks blessure