Roosendaal

Softbalster Sophie (20) won bronzen medaille, ondanks blessure

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Het Johan Cruijff-college in Roosendaal huldigde vandaag een aantal van haar studenten, vanwege hun sportieve prestaties. “Zo’n huldiging moet je gewoon in de praktijk leren”, aldus directeur Herman Kruis, doelend op de huidige coronamaatregelen. “Er zitten grote kampioenen hier op school.” Eén van hen is de 20-jarige Sophie Verdaasdonk uit Etten-Leur. Ondanks een enkelblessure haalde ze een bronzen medaille op het EK softbal.

Een lange en zware wedstrijd, vertelt de topsportster na afloop van de huldiging. “Helaas bereikten we niet de finale, maar we zetten al onze doelen op een bronzen medaille.”

Psycholoog

Sophie softbalt sinds haar vijftiende bij sportvereniging Roef! in Moergestel. “Negen van de tien mensen weet niet waar dat ligt. Ze hebben één supermarkt en één Europees Kampioen”, vertelt ze lachend. Doordat haar broer honkbalde, raakte ze als tienjarig meisje al geïnteresseerd in softbal. “Maar daardoor moest ik wel stoppen met voetbal.”

Het had niet veel gescheeld, of Sophie was ook gestopt met softbal. Begin dit jaar liep ze namelijk een enkelblessure op, waar ze ruim een half jaar last van had. “Ik bezocht een psycholoog, omdat ik het plezier in softbal verloor.” Gelukkig sleepte de coach haar er doorheen. Daarnaast ging ze vier keer per week naar een sportfysiotherapeut in Amsterdam, waar ze allerlei oefeningen deed. Haar doel was om met het team van Roef! het EK in Italië mee te kunnen spelen. En dat lukte.

Winnende punt

“Het was een spannende wedstrijd, want we hadden extra innings nodig.” Sophie sloeg het hele toernooi vrijwel niks raak, maar in de laatste wedstrijd sloeg ze het winnende punt. Daardoor behaalde haar team toch een podiumplek. “Dat maakte mijn EK weer goed.”

Momenteel heeft ze een winterstop, maar normaal gesproken traint ze twee keer per week. In het weekend speelt ze twee tot vier wedstrijden. In februari staat het eerste binnentoernooi op de planning, begin april starten de buitentoernoois. Ook staat er een toernooi met Jong Oranje onder 23 op de agenda. “Daar wil ik zeker voor gaan de komende tijd.”

Ze droomt van de Olympische Spelen, maar haar doel dit jaar is om weer landskampioen te worden en te werken aan de Europese titel. “Brons is leuk, maar we willen allemaal een keer goud winnen.”

Lees ook: Johan Cruyff College Roosendaal huldigt 15 sporters Lees ook: Ramsey Angela eerste student in gouden eregalerij Johan Cruyff College Roosendaal Lees ook: Bokstalent Chelsey Heijnen vereeuwigd in Wall of Fame