Bergen op Zoom

SP: bezuinig half miljoen op salaris gemeenteraad en college

Foto: © Nationale Beeldbank

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De SP in Bergen op Zoom wil dat de burgemeester, wethouders en raadsleden het goede voorbeeld geven nu de gemeente zo enorm moet bezuinigen. De partij stelt voor dat raadsleden de helft van hun salaris inleveren. Burgemeester en wethouders zouden een kwart kunnen teruggeven. Dat zou bij elkaar bijna een half miljoen euro per jaar opleveren. Eerder stelde ook Ton Linssen van Lijst Linssen al voor om als gemeenteraad zelf het goede voorbeeld te geven.

De SP in Bergen op Zoom vraagt of raadsleden en wethouders ook zelf, als persoon, mee willen helpen de geldproblemen van de gemeente op te lossen. De gemeente Bergen op Zoom moet 15 miljoen per jaar bezuinigen om uit de schulden te komen. Dat gaat iedereen in de gemeente voelen. De SP vindt dat de burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden het goede voorbeeld moeten geven door een deel van hun salaris in te leveren.

Ongeveer hetzelfde plan als Lijst Linssen

Ook Ton Linssen van Lijst Linssen vindt dat de raad en het gemeentebestuur hun verantwoording moeten nemen. Hij stelde eind mei al voor dat iedereen een kwart van hun salaris zou moeten inleveren. De SP gaat nog wat verder. Die vindt dat burgemeester en wethouders een kwart zouden moeten inleveren, maar de raadsleden zelfs de helft van het inkomen. Dat zou in totaal bijna een half miljoen euro per jaar opleveren voor de gemeente Bergen op Zoom.

Raadslidmaatschap is eervolle bijbaan

De SP vindt dat raadsleden makkelijk de helft kunnen missen, omdat het een bijbaan is. “Raadslid zijn is een eervolle taak die niet fulltime is en je in principe naast je ´normale’ baan doet. Je hebt hart voor de stad, de inwoners en als het goed is wil je de gemeente ook nog een stukje beter achterlaten na je mandaat als volksvertegenwoordiger,” zegt de SP. Als de 33 raadsleden de helft van hun inkomen zouden opgeven, levert dat ruim 306.000 euro op per jaar.

“Geen toastje met kaviaar minder”

Voor burgemeester en wethouders is dat anders. Dat zijn voltijdsbanen en dus geen extra inkomen. Maar de SP rekent uit dat er genoeg overblijft per maand, ook met een kwart minder. “Een wethouder verdient 8127,45 euro bruto per maand. Dan houden ze nog 6095,59 euro per maand over en daar hoeven ze geen toastje met kaviaar minder om te eten,” aldus de SP. Dat is per jaar een bezuiniging van ruim 102.000 euro. Als ook de burgmeester een kwart inlevert, scheelt dat nog eens meer dan 30.000 euro.

Win het vertrouwen van burgers terug

“In totaal is dat bijna 450.000 euro per jaar wat je hiermee kunt ophalen voor de gemeente en terug kunt geven aan de gemeenschap,” vindt de SP. “We begrijpen dat hier de financiële problemen niet mee zijn opgelost, maar het is wel geld wat niet hoeft worden weggehaald op bijvoorbeeld het sociaal domein.”

Vorige maand ondertekenden de burgemeester, wethouders en een groot deel van de gemeenteraad een focusakkoord over de toekomst van de gemeente Bergen op Zoom. Daar staat onder andere in dat ze het vertrouwen van de burgers in het bestuur wil vergroten. De SP denkt dat het inleveren van salaris een prima manier is om dat vertrouwen terug te winnen. “De SP Bergen op Zoom ziet in bovenstaande de perfecte gelegenheid om bij de raad en het gemeentebestuur te beginnen.”

Lees ook: Oproep Linssen aan Bergse politici: lever kwart van je verdiensten in