Bergen op Zoom

Spado verwelkomt volgend jaar 1000 atleten tijdens NK atletiek

European Athletics Championships in 2014 | Foto: Kees Nouws

European Athletics Championships in 2014 | Foto: Kees Nouws

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het duurt nog tien maanden voordat het zover is, maar leden van atletiekvereniging SPADO zijn al druk bezig met de voorbereiding van het Nederlands Kampioenschap (NK) dat in juni 2023 plaats zal vinden in Bergen op Zoom.

Op 23, 24 en 25 juni 2023 ontvangt SPADO de atletiektoppers van morgen voor het NK U20 & U18. Het Nationaal Kampioenschap voor atleten van 16 tot en met 19 jaar vindt plaats op Sportpark Rozenoord. Peter Winters is één van de vele werkgroepleden die zich bezig houdt met de organisatie van het evenement.

Het oud-bestuurslid is in zijn nopjes over het NK. “Je hebt het over de toppers van morgen. Atleten als Anouk Vetter en Dafne Schippers hebben op dit soort evenementen hun eerste eerste medailles verdiend”, zegt Winters. Er zijn heel wat medailles te verdelen op het NK. Zo komen onder meer de disciplines speerwerpen, kogelstoten en verspringen aan bod. Ook valt er op snelheid het nodige metaal te winnen op afstanden tussen de 100 meter en de 5 kilometer. “De jonge atleten krijgen de mogelijkheid om zich te bewijzen. Als je een bepaald limiet haalt mag je naar het Europees Kampioenschap dat twee weken later plaatsvindt.”

Bijzonder evenement

De moderne atletiekbaan op sportpark Rozenoord met 8 rondbanen zal het strijdtoneel voor zo’n 1000 atleten vormen. Daar komt nogal wat bij kijken voor de organisatie. “Al vanaf de oprijlaan willen we een stukje beleving aan de mensen meegeven. Je moet echt het idee hebben dat je bij een bijzonder evenement aankomt”, zegt Winters. De lijst van zaken die geregeld moeten worden lijkt eindeloos: catering, toiletten, informatiepunten, parkeervoorziening, dopingcontrole, juryruimte, geluidsvoorziening, tijdsregistratie, scorebord en ga zo nog maar even door.

Omdat er heel wat geld omgaat in een evenement van deze omvang is de sponsorwerving op de achtergrond al in volle gang. “Deelnemers betalen inschrijfgeld, maar daarmee zijn de kosten van het evenement nog niet gedekt. We zijn dus op zoek naar bedrijven die zich willen verbinden aan onze vereniging en het evenement.”

De Atletiekunie was volgens Winters zeer ingenomen met het bidbook van de Bergse atletiekvereniging voor het NK U20 & U18. SPADO heeft in het verleden al heel wat grote wedstrijden georganiseerd. Zo vonden er eerder NK’s voor junioren en senioren plaats in Bergen op Zoom en in 2014 de INAS European Championships met zelfs het onderdeel kogelstoten op de Grote Markt.

De ervaren mensen kunnen het estafettestokje doorgeven

“Binnen de organisatie is er genoeg ervaring om te zorgen dat het evenement staat als een huis”, zegt Winters, die tevens refereert aan een kampioenschap veldlopen in de jaren 80 en een kampioenschap voor senioren in de jaren 90. “We hebben een mooie mix van jongere en oudere mensen binnen de werkgroepen. De ervaren mensen kunnen op deze manier het estafettestokje doorgeven. Samen komen we tot een mooi evenement.”

Atleten

SPADO telt ongeveer 800 leden. Naar schatting zullen 100 á 200 van hen zich in kunnen zetten als vrijwilligers op het kampioenschap. In totaal zijn er 400 mensen nodig om alles in goede banen te laten leiden. Daarvoor doet de organisatie een beroep op ouders en partners van leden en mensen van andere verenigingen uit de wijde omtrek. Ook worden er in aanloop naar het evenement workshops georganiseerd die toegankelijk zijn voor leden van andere clubs. Zo hoop Winters dat discuswerper Jacqueline Goormachtigh een workshop komt geven.

De komst van zo veel atleten, coaches en niet te vergeten enthousiaste toeschouwers vraagt natuurlijk om een bijzondere aankleding van de atletiekbaan en sportpark Rozenoord. Een werkgroep, onder leiding van oud-voorzitter Leon van Loon, buigt zich al enige tijd over de opzet van het NK in 2023. “Wie AV SPADO een beetje kent, weet dat het atleten sporttechnisch en bezoekers qua verzorging en sfeer op 23, 24 en 25 juni 2023 aan niets zal ontbreken. Rozenoord zal de sfeer ademen van sport op hoog niveau en de bourgondische uitstraling hebben die Bergen op Zoom kenmerkt.”