Roosendaal

Speeltoestel Blauwe Speeltuin in Roosendaal onveilig, VLP stelt vragen

Maarten Elst Maarten Elst

Het speeltoestel aan de Lelieberg in Roosendaal is op slot gegaan. Na losliggende planken, een tunnel die om de haverklap uit elkaar valt en andere gevaarlijke situaties is het niet langer veilig voor kinderen om er te spelen. Na raadsvragen van de VLP wordt het toestel op termijn vervangen. Dranghekken moeten voorkomen dat kinderen alsnog het terrein kunnen betreden. De komst van een nieuw speeltoestel kan echter maanden op zich wachten, de VLP verwacht niet dat de gestelde drie maanden worden gehaald.

Evelien van der Star, raadslid van de VLP, wijst op een aantal plekken rondom het speeltoestel. Planken die tot voor kort onderdeel waren van het klimrek zwerven door heel de speeltuin. “De speeltuin is onveilig geworden”, stelt Van der Star. “Ze hebben het speeltoestel afgesloten. Helaas niet helemaal goed zoals je kunt zien. Het hek staat nog aan één kant open waardoor kinderen nog steeds naar binnen kunnen.”

Structureel probleem

“Als VLP willen we dat kinderen veel buiten spelen, zeker tijdens de aankomende zomermaanden”, vervolgt het Roosendaalse raadslid. “Zeker met de coronamaatregelen is er al weinig. Dan is het wel belangrijk om een speeltuin te hebben.”

Van de een op de andere dag stonden er plots dranghekken rondom de speelplaats aan de Lelieberg in Roosendaal, zo merkte buurtbewoonster Marije Santbergen op. “De afgelopen jaren hebben we ook al vaker gehad dat dingen kapot waren”, vertelt ze, terwijl ze naar het tunneltje wijst. “Die is al een hele tijd eruit geweest om hersteld te worden. Ook de loopplanken tussen de verschillende onderdelen zijn beschadigd. Dat zorgde wel voor gevaarlijke situaties, ja.”

Minstens drie maanden

Sinds mensenheugenis is het speeltoestel onderdeel van de speeltuin aan de Lelieberg. Structureel onderhoud heeft niet plaatsgevonden, zo merken buurtbewoners. “Het is de laatste jaren regelmatig kapot geweest”, vertelt Van der Star. “Dat is ook redelijk vaak gemeld. Het is tijd voor een nieuw speeltoestel.”

Van der Star stelde namens de VLP raadsvragen aan het college en kreeg antwoorden waarmee ze vooruit kan. “Volgens het collega gaat het inderdaad wel minstens drie maanden duren. In de nieuwe situatie blijft het wel groen én open, dat is de wens van de buurtbewoners. Ook vanwege de hangjongeren die ‘s avonds in het speeltuintje aanwezig zijn. Drie maanden is wel heel lang en het plan ligt er nog niet. Eerdat de toestellen besteld zijn en hier zijn, zijn we weer tien weken verder. Dusja, ik heb wel mijn twijfels of hier binnen drie maanden een nieuw speeltoestel staat.”

Wensen

Buurtbewoners balen dat de kinderen tijdens de zomermaanden hoogstwaarschijnlijk naar alternatieve speelplekken moeten gaan zoeken. “Waarom niet opknappen en tijdens de wintermaanden vervangen?”, vraagt Santbergen zich af. “Wel zijn we blij dat we inspraak hebben. Wat ons betreft mag er een zelfde soort toestel terug in de plaats komen. Het belangrijkste is wel dat het voor iedereen leuk is. Het huidige toestel is vooral voor de oudere kinderen leuk. Bij het nieuwe toestel mag er ook aan de kleinere kinderen worden gedacht.”