Roosendaal

Speeltuin Vrouwenhof wint de Circulair Spelen Award 2023

Speeltuin Vrouwenhof

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Speeltuin Vrouwenhof in Roosendaal is de mooiste speelplek op basis van circulaire waarden. Dat heeft een kinderjury besloten. De speeltuin scoorde zo goed omdat er veel geklommen en geklauterd kan worden, en omdat veel speeltoestellen hergebruikt worden of uit duurzame materialen bestaan. Woensdagmiddag werd Vrouwenhof uitgeroepen tot officiële winnaar van de award.

Het is de vijfde keer dat de Circulair Spelen Award is uitgereikt. Vijf speelplekken waren genomineerd en de uitreiking vond plaats bij speeltuin Vrouwenhof. De award is een initiatief van Vakblad Stad+Groen. De jury bestond uit tien kinderen met een leeftijd van vijf tot negen jaar. Dit jaar zijn de genomineerden vooral beoordeeld op basis van uitdaging en spanning.

Oordeel van de juryleden

Veel speeltoestellen van Vrouwenhof bestaan uit FSC-gecertificeerd hout, dat houdt in dat het hout volledig uit verantwoord beheerde bossen komt. “Het leuke is dat je bij Vrouwenhof veel kunt klimmen op allerlei hoogtes”, licht het negenjarige jurylid Aaron toe. En de nieuwste aanwinst van de speeltuin, het waterparadijs, viel erg in de smaak bij de zevenjarige Eline en Mayra. “De glijbaan is heel spannend hier”, vult de achtjarige Siebe aan.

Naast de kinderjury heeft ook een vakjury geoordeeld over de speeltuinen. Zij oordeelden op circulaire waarden, diversiteit aan speelmogelijkheden en de toegankelijkheid en inclusiviteit. “De combinatie van water, zand en wadi’s met een glooiend talud biedt veel speelmogelijkheden. Daarnaast is hergebruik van toestellen op een mooie manier toegepast”, luidde het oordeel van deze jury. “Top dat duurzame materialen worden hergebruikt waar al eerder mee gespeeld is.”

Trots

Vrouwenhof-eigenaresse Liesbeth van Tilburg is erg trots op de award. “Ik ben blij dat alle inspanningen die we hebben geleverd tot dit resultaat hebben geleid. Dat zie je terug in de manier waarop kinderen gebruik  maken van de speeltuin. We wilden een plek creëren waar avontuurlijk en uitdagend spelen centraal staat. Dat is goed gelukt.”

Lees ook: Jong of oud: iedereen heeft herinneringen aan speeltuin Vrouwenhof