Bergen op Zoom

Speuren naar leutneutbonnen, schooibrieven en veldtekens

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Verzamelaars kwamen zaterdag weer snuffelen tussen alle hebbedingen op de Vastenavendbeurs in Bergen op Zoom. Verzamelclub ‘t Veldteke zorgt er elk jaar voor dat carnavalliefhebbers de kans hebben hun verzameling compleet te krijgen.

De fanatieke verzamelaars haasten zich meteen bij binnenkomst naar de tafels met hun favoriete Vastenavend-herinneringen. Ze zijn op zoek naar leutneutbonnen, schooibrieven, Elluf Geboojes en veldtekens. Tot groot plezier van verzamelclub ‘t Veldteke, die elk jaar de Vastenavendbeurs organiseert. “ Wij promoten eigenlijk ons cultureel erfgoed,” legt Jeroen van Hulst uit. “En de doelgroep is eigenlijk iedereen die een hart voor Vastenavend heeft.”

Leutneutbonnen ruilen

Veel verzamelaars zijn al tientallen jaren bezig. “Ik denk, sinds 1987, toen ik een jaartje of 6 was,” lacht een bezoekster. “Ik ben de leutneutbonnen gaan sparen. En ik heb nog niet alles compleet. Dus ik dacht ‘ik ga ‘s even kijken of ik nog wat kan ruilen of wat kan kopen’.”

Krabbenkruik gezocht

Een collega-verzamelaar wil vooral gewoon meer, meer, meer. “Ik ben hier vooral om de verzameling groter te maken. Ik verzamel krabben en alles waar een krab op staat. En het liefst van Bergen. En ik zoek nog een kruik van Vinovat. Als iemand die heeft van 70 centiliter… vol of leeg, maakt niet uit, hij is altijd welkom,” lacht hij breeduit.

Jongeren stimuleren te verzamelen

Verzamelen lijkt steeds meer iets van vroeger te worden. Jongeren zijn minder snel te porren om aan een verzameling te beginnen. ‘t Veldteke wil daar verandering in brengen. Eén van de standhouders heeft goede hoop. “Toch komen er toch ook wel jongeren, vooral ook met de ouders mee. En vanuit ‘t Veldteke is er ook een actie op touw gezet om de jongeren te stimuleren ook spullen te gaan verzamelen van de Vastenavend. Daar hebben ze pakketjes voor gemaakt en dat loopt ook.”

Elkaar helpen door ruil of verkoop

Iedereen wil natuurlijk graag een verzameling compleet maken. Toch is er van jaloezie of strijd weinig te merken bij de Vastenavendbeurs. “We proberen elkaar te helpen om de verzameling compleet te krijgen. Soms doen we dat door ruilen, soms door te verkopen. Maar ons uiteindelijke doel is om elkaar te helpen. Om elk jaar toch weer iets bijzonders te kunnen aanvullen in onze verzameling,” vertelt een lid van ‘t Veldteke.

Als je ook graag spullen verzamelt die te maken hebben met de Bergse Vastenavend, dan kun je lid worden van verzamelclub ‘t Veldteke. Voor 11 euro per jaar doe je mee. Of je kunt een starterspakket aanvragen om een beginnetje te maken met je verzameling. Je kunt zo’n pakket aanvragen of je aanmelden als lid door een mail te sturen naar [email protected]. Je hoeft geen Bergenaar te zijn: iedereen is welkom.