Roosendaal

Spoorgebied Roosendaal op de schop: plannen voor ‘Stationskwartier’ worden gemaakt

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het stationsgebied van Roosendaal gaat op de schop. De gemeente Roosendaal, de provincie Noord-Brabant en de Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan hiervoor samenwerken. Gezamenlijk gaan zij het eerste deel van de Spoorzone ontwikkelen: het Stationskwartier. Donderdagmiddag tekenden de drie partijen de overeenkomst om een stedenbouwkundig plan op te stellen.

Met de overeenkomst gaan ze plannen maken voor het stationsgebied aan de zijde van de binnenstad, het Stationsplein en de verbinding met de westzijde (spoor C en Stadsoevers) over de Passerelle. Het doel is om het gebied te betrekken bij het centrum van Roosendaal. Maar ook om de levendigheid en de kwaliteit van het stationsgebied te verbeteren.

Kwaliteitssprong

“Ik ben erg blij dat we met de samenwerkingsovereenkomst de volgende stap hebben gezet in de ontwikkeling van de gehele Spoorzone”, verklaart wethouder Arwen van Gestel. “Dit sluit naadloos aan bij onze ambitie om een kwaliteitssprong te maken én bij de Verstedelijkingsopgave van onze regio, op en rondom het spoor.”

Met die woorden is provincie-gedupteerde Stijn Smeulders het eens. “We staan in Brabant de komende jaren voor een aantal forse uitdagingen”, zegt hij. “Hoe gaan we er bijvoorbeeld voor zorgen dat het fijn wonen is en blijft? En hoe zorgen we ervoor dat je in die steden snel en veilig van A naar B komt? In de spoorzone van Roosendaal werken we de komende jaren samen aan hele concrete antwoorden op die vragen, terwijl we ook nog eens woningen toevoegen.”

Lees ook: Hoe Roosendaal weer in balans wil komen door de kwaliteitssprong

‘Unieke kans’

Directeur van vastgoed NS Stations Sebastiaan de Wilde noemt de samenwerking een unieke kans. “NS zet in op verdichting rondom OV-knopen, om zo een bijdrage te leveren aan de woningbouwopgave in Nederland en te zorgen voor aantrekkelijke stationsgebieden. Met de herontwikkeling van het Roosendaalse Stationskwartier kunnen we bovendien ons monumentale vastgoed op die locatie nieuw leven in blazen.”

Ontwikkelplan ROOS

De ontwikkelingen van het Stationskwartier maken onderdeel uit van het Ontwikkelplan ROOS. Uiteindelijk dragen de verbeteringen van dit gebied bij aan de verstedelijkingsopgave van de stedelijke regio West-Brabant-West.