Steenbergen

Stadspark Steenbergen spetterend geopend: ‘Dag met gouden randje’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het Stadspark Steenbergen is afgelopen weekend officieel heropend. Dat gebeurde volgens de gemeente op een spetterende manier, gevolgd door verschillende festiviteiten en activiteiten. “Een voorproefje voor een glansrijke toekomst.”

“Vrienden van het Stadspark is ooit opgericht als stem tegen het gezondheidscentrum”, legt Bas van Opdorp van Vrienden van het Stadspark uit. Op de locatie zou namelijk een gezondheidscentrum komen. “Maar wij vonden het heel belangrijk dat het stadspark bewaard zou blijven.”

Het originele stadspark is geopend op 2 juni 1957. “Van oorsprong is het echt bedacht als recreatieoord voor na de oorlog. Het moest een plek zijn waar werknemers konden recreëren.” Maar toen kwam de vrees dat het park zou verdwijnen. “Er zou nog wel groen rondom het gezondheidscentrum terugkomen. Maar dit park is mooi geworden met de jaren, en sommige bomen hier zijn toch al zestig tot zeventig jaar oud.”

Aanpassingen

Niet alle aanpassingen aan het park zijn zichtbaar. “Het water van de vijver en de Zuidwal was voorheen stilstaand. Ook zijn de paden vernieuwd en er is nu verlichting. De fonteinen zijn vernieuwd.” De oude fontein heeft plaatsgemaakt voor een ecologische variant. Deze is beter voor de vissen, maar hij spuit minder hoog dan de vorige fontein. Daarom heeft de jeugdbrandweer met het waterkanon het park op een spetterende manier geopend.

Om de oude fontein te eren is aan de oever van de vijver een metalen constructie gemaakt. Daartegen groeit blauwe regen, dat is een plantensoort. Over een paar jaar produceert deze een stortvloed van blauwe bloemen. Volgens burgmeester Ruud van den Belt wordt dat gegarandeerd een fotoplek voor toekomstige bruidsparen.

Geliefd park

Het reconstrueren van het park is niet zonder slag of stoot gegaan. “De voorbereidingen en de reconstructie hebben nogal wat voeten in aarden gehad, zowel letterlijk als figuurlijk”, vertelt wethouder Maurice Remery. Het ging dus niet zonder slag of stoot. “Maar wat me is bijgebleven, is dat de Steenbergenaar van het park houdt en erbij betrokken wil zijn.”

De Vrienden van het Stadspark hebben veel meegedacht over de invulling van het park. “Ze waren kritisch, maar altijd opbouwend, meedenken en helpend. Ik wil hen namens het gemeentebestuur en de gemeenschap van Steenbergen bedanken”, aldus de wethouder.

Tijdens de (her)opening van het park stonden verschillende verenigingen met een kraam verspreid door het park. Van de veertig Steenbergse verenigingen, waren er 27 aanwezig. “Daar zijn we blij mee”, vervolgt Van Opdorp. “Het zijn allerlei soorten verenigingen, van muziek tot vrijwilligersorganisaties en kunst en cultuur.”