Bergen op Zoom

Stayokay zet vestiging Bergen op Zoom in de verkoop

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De coronacrisis gaat ook aan hostelketen Stayokay niet ongemerkt voorbij. De twee vestigingen met het laagste aantal overnachtingen worden afgestoten en daar is die op de Brabantse Wal er één van. Hostelmanager Diederick Janssens betreurt het enorm. Ook voor hem valt het doek.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Het probleem is vooral dat de Brabantse Wal als regio nog altijd relatief onbekend is bij toeristen, vertelt Diederick. Of in ieder geval niet populair genoeg om de kamers en huisjes structureel te vullen. Het ontmoetingscentrum en horecagedeelte daarentegen is een groot succes en zeer goed bezocht. “Wereldberoemd in de regio”, noemt de hostelmanager het. Maar voor de keten is dat niet voldoende, dat is niet de kernactiviteit van hostel Stayokay. Daarom gaat de locatie in de verkoop. Vanaf 1 januari is er overnachten ook niet meer mogelijk.

Laatste week

De horeca blijft dus open, mede vanwege het hier tevens gevestigde Natuurpodium. Maar het management wordt overgenomen door een collega van Janssens, van een andere vestiging. Hij en nog acht collega’s moeten helaas vertrekken. “Volgende week is mijn laatste”, vertelt hij. Zijn liefde voor het locatie en het potentieel ervan is daarmee overigens niet verdwenen. “Ik hoop echt dat er een koper komt die dit voort wil zetten, inclusief de verblijfssituatie.” Ondanks de lockdown zag hij een stijgende lijn het afgelopen jaar. De locatie biedt volgens hem volop kansen. Het is zuur dat de landelijke keten uit bezuinigingsoverwegingen deze keuze moest maken. Hijzelf en zijn collega’s zijn nu op zoek naar nieuwe uitdagingen. Of ‘avonturen’, zoals de manager het noemt.