Steegje Tussen de Markten in Roosendaal nu definitief voetgangersgebied met verkeersborden

Wethouder Robin Heij ging langs bij de doorgang in Roosendaal. (Foto: Gemeente Roosendaal)
In het straatje Tussen de Markten in Roosendaal zijn donderdag verkeersborden geplaatst die aangeven dat het voortaan een voetgangersgebied is. Het is daar erg smal en regelmatig zaten voetgangers en fietsers elkaar in de weg. Daardoor ontstonden gevaarlijke situaties. De gemeente hoopt met deze maatregel dat het voor wandelaars veiliger wordt.
De verkeersborden moeten mensen erop wijzen dat ze niet meer mogen fietsen door de doorgang. Daardoor zou de situatie veiliger moeten worden voor iedereen. “Het ging een lange tijd goed, maar door de toenemende drukte en de komst van de elektrische fiets en de fatbike zijn de snelheidsverschillen te groot geworden”, zegt wethouder Robin Heij. Hij ondervond begin dit jaar zelf dat het voor voetgangers niet veilig is. “Ik zag met mijn eigen ogen gebeuren dat bij iemand bijna de vouwen uit zijn broek werden gereden door een Fatbike”, zei Heij er toen over.
Handhaving
De wethouder hoopt dat mensen zich aan de regels houden, zodat iedereen op een veilige en prettige manier van de doorgang Tussen de Markten gebruik kan maken. Toch blijft hij ook realistisch, want er zijn altijd mensen die zich er niks van aantrekken. “Dit wordt meegenomen in de reguliere rondes van de boa’s, maar er wordt niet specifiek gehandhaafd”, geeft Heij aan. “Ik doe een beroep op het gezonde verstand van de Roosendalers.”
Bij het plaatsen van de borden was de wethouder zelf ook aanwezig. Daar zag hij dat een deel van de voorbijgangers al netjes van de fiets afstapte. “Een aantal reden nog door, maar mensen moeten ook nog even wennen aan de nieuwe situatie.” Hij gaat er vanuit dat het goed komt en dat er geen boetes geschreven hoeven te worden.
Lange aanloop
In 2023 kaartte raadslid Mike de Waard van de VLP de situatie in het straatje Tussen de Markten al aan. Vanuit ondernemers en bewoners in de buurt van het straatje kreeg hij berichten dat ze zich zorgden maakten. Ook begin 2024 klopte hij opnieuw aan bij het college, omdat de situatie nog steeds niet was verbeterd. Volgens hem zou het goed zijn als de wethouder met bezorgdiensten in gesprek ging. Die fietsen namelijk vaak erg hard om zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te zijn.
Eind 2024 was de situatie volgens het raadslid nog steeds niet verbeterd en informeerde hij opnieuw bij het college. In 2024 vertrok wethouder Sanneke Vermeulen en het duurde even voordat de nieuwe wethouder Robin Heij aan de slag was. De Waard had er daarom ook wel begrip voor dat er nog niet veel was gedaan. Begin dit jaar stelde het raadslid opnieuw raadsvragen om het onderwerp wederom bij de raad op de kaart te zetten, en met succes. Andere partijen waren het met hem eens dat er iets aan de veiligheid gedaan moest worden.
Eindelijk definitief
In mei werd door de wethouder besloten om de doorgang dan echt definitief voetgangersgebied te maken. Na anderhalf jaar heeft het werk van raadslid De Waard dan toch effect. “Het hoort erbij. Soms moet je volhouden en je schouders eronder zetten”, zegt De Waard. Volgens wethouder Heij duurde het zo lang, omdat er bepaalde procedures gevolgd moesten worden.
Donderdag zijn uiteindelijk de verkeerborden geplaatst om aan te geven dat er niet meer gefietst mag worden. “Top dat ze er nu staan. Daar waren we op aan het wachten”, zegt De Waard tevreden. Het raadslid hoopt dat er over een jaar gekeken wordt wat voor effect de nieuwe maatregel heeft, maar voor nu kan hij het onderwerp afsluiten. “Ik ben hartstikke tevreden en ik heb fijn samengewerkt met wethouder Heij. Dat zijn de leuke dingen”, sluit De Waard af.