Bergen op Zoom

Stichting Behoud Weervisserij houdt ambacht in stand, ook als de beroepsvangst verdwijnt

De excursies naar de weren op de Oosterschelde gaan nog de hele maand juli door. (foto: Stichting Behoud Weervisserij)

Han Verbeem Han Verbeem

De aangekondigde einde van de beroepsmatige ansjovisvangst komt voor Stichting Behoud Weervisserij niet onverwacht – zo reageert voorzitter Kees Coppens op het nieuws: “Dit hangt al langere tijd in de lucht.” Onderwijl gaan de excursies naar de weren door. De gehele maand juli organiseert de stichting nog vaartochten vanaf de Bergsediepsluis. Als het aan de stichting ligt, blijft het ambacht bestaan en onderzoekt nu andere mogelijkheden. “Dit mag niet verloren gaan.”

“Sinds 2020 wordt er nog amper ansjovis gevangen, dus dit besluit hangt al een aantal jaar boven de firma Van Dort en onze stichting”, aldus Coppens. “Al houd je natuurlijk elk jaar hoop op een ommekeer.”

Immaterieel erfgoed

Om zich voor te bereiden op het ‘wat als’-scenario, dat nu aanstaande lijkt, is Coppens al een aantal jaar geleden in gesprek gegaan met de laatste ansjovisvangers, de familie Van Dort. “Onze stichting is ooit opgericht om het ambacht – en inmiddels immaterieel erfgoed- weervisserij te behouden. Daarom blijft de insteek dat het ambacht in een bepaalde vorm, zij het niet meer beroepsmatig, uitgeoefend kan blijven worden.”

Scenario’s

In dat geval kunnen ook de excursies naar de weervisserij, die de stichting nu jaarlijks organiseert, blijven bestaan. “Er liggen scenario’s voor het moment dat Van Dort stopt, maar het is nu nog te vroeg om op de haalbaarheid en concrete invulling in te gaan”, zegt de stichtingsvoorzitter. “Achter de schermen wordt daar uiteraard hard aan gewerkt.”

Lees ook: Einde ansjovistraditie in zicht na vijfde vangstloze seizoen: ‘Het gaat niet goed in de Oosterschelde’