Roosendaal

Stichting Egelopvang Roosendaal zoekt na 23 jaar nieuwe locatie

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Stichting Egelopvang Roosendaal is in maart uitgebreid. Toch hebben eigenaren Conny en Dré Scheeres besloten om na 23 jaar een nieuwe locatie voor de opvang te zoeken. “We komen een beetje op leeftijd. Een privéleven hebben we bijna niet meer.”

Momenteel is het de enige gespecialiseerde egelopvang in Noord-Brabant. Hier worden zieke en gewonde egels verzorgd om uiteindelijk weer vrijgelaten te kunnen worden. Door toedoen van mensen gaat het steeds slechter met de dieren. Hierdoor is de opvang nog steeds van groot belang.

Minimaal vijf jaar

Afgelopen maart is de opvang nog uitgebreid. Er kunnen zo’n 60 egels verzorgd worden. Het echtpaar wordt een dagje ouder en doet na 23 jaar liefdevolle inzet voor de egels een stapje terug. Daarom zoekt de Werkgroep Toekomst Egelopvang samen met hen naar een nieuwe locatie.

Inmiddels is er al een op het oog. “Een hele geschikte,” aldus Dré. De werkgroep is in gesprek over mogelijkheden.

Vanwege praktische redenen wordt de nieuwe locatie in de buurt van de huidige egelopvang in Roosendaal gezocht. Hierbij is ook een plek van 35 vierkante meter vereist. Dit om voldoende ruimte te houden om alle egels zo goed mogelijk te kunnen helpen en te verzorgen. Wat het zoeken naar een nieuwe locatie lastiger maakt, is dat deze plek een hele tijd beschikbaar moet kunnen zijn. Het streven ligt op minimaal vijf jaar.

Toekomst

Het plan is om de komende jaren de behandelruimte, waar de egels medicatie krijgen, nog aan huis te houden. Zo kunnen Conny en Dré de dieren nog goed verzorgen, wat vooral ‘s nachts met bijvoorbeeld nachtelijke voedingen fijn is. Ook worden hier inwendige parasieten opgespoord.

“Als het goed gaat met de egels, gaan ze naar de andere locatie, waar vrijwilligers het overnemen.” Over vijf jaar wil het stel het stokje helemaal overgeven aan andere mensen, die vanaf dan de zorg voor de egels op zich zullen nemen.

Lees ook: Onbekende infectieziekte kwelt egels: ‘Worden levend opgegeten’ Lees ook: Dré en Conny in hun nopjes met vernieuwde egelopvang: ‘Nu plek voor zo’n zestig egels’