Lepelstraat

Stichting Karnaval Lepelstraat trots: “Eén van de grotere optochten in de regio!”

Straotse Optocht 2019 (foto Stichting Straotse Karnaval)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Steeds meer Brabantse dorpen hebben moeite de carnavalsoptocht te vullen. Maar in Lepelstraat zijn er juist veel meer deelnemers dan vóór corona. En daar is de Stichting Karnaval Lepelstraat hartstikke trots op. In elke categorie doen er mensen mee, van de Enkelingen en Paren tot aan de grote A-wagens. Een paar bouwclubs rijden in de Straotse Optocht zelfs voor het eerst mee met een grote wagen.

Het motto ‘Bende Opgelaoje’ gaan ze in Lepelstraat zaterdag waarmaken. Want ja, ze zijn helemaal opgeladen: klaar voor de Straotse Optocht waar maar liefst 32 deelnemers aan meedoen. En dat is een flinke groei. Want in 2020 deden er nog maar 23 deelnemers mee. “Eén van de grotere optochten in de regio!” laat de stichting Karnaval Lepelstraat weten.

Enkele bouwclubs hebben voor het eerst grote wagen

“De Stichting Karnaval Lepelstraat is trots dat in alle categorieën deelnemers zijn,” aldus de organisatie. “Enkelingen, Paren, B-wagens, Kleine en Grote groepen zijn allemaal ruim vertegenwoordigd in de Straotse Optocht.” Dat is natuurlijk al een mooie prestatie. Maar de grote publiekstrekkers zijn vaak toch de A-wagens, de grote wagens. En die rijden in Lepelstraat ook mee. Sterker nog, er zijn zelfs nieuwelingen bij. “Onder andere BC de Leutige Bouwers, BC de Waterstraot en CV ’t Vagevuur zullen voor de eerste keer in het karnavalsweekend hun A-wagen op de weg brengen.”

Het is steeds lastiger om mensen te vinden die maandenlang willen vergaderen, ontwerpen, kleding maken en bouwen voor carnaval. De coronacrisis heeft veel bouwclubs, loopgroepen en carnavalsclubs een laatste zetje gegeven. Vooral in de dorpen is dat keihard te voelen. Neem bijvoorbeeld Kruisland en Heerle, waar dit jaar weinig deelnemers zijn voor de optocht. En de wagens van grote bouwclubs uit de dorpen reden ook mee in de optochten van steden. Hierdoor worden die stadse optochten natuurlijk ook kleiner.

Een groots klein dorp

Straot heeft daar duidelijk geen last van. De optocht is daar ongeveer anderhalf keer zo groot als vóór corona. En daar is de Stichting Karnaval Lepelstraat hartstikke trots op. “Het bevestigd wederom dat met de Karnaval een klein dorp gróóts kan zijn.” De Straotse Optocht is op zaterdag 18 februari vanaf 14.11 uur. De start is op de Kladde.

Lees ook: Beleef carnaval bij ZuidWest: dagenlang Leutradio en -tv, Prinsencafé en optochten