Bergen op Zoom

Stichting wil eenzame mensen een onvergetelijke dag op het water geven

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Al twee jaar bouwt de Bergse stichting Varen doen we samen aan een rondvaartboot. Dit jaar hopen ze met die boot voor het eerst te kunnen doen waar hij voor gemaakt is: Een onvergetelijke dag op het water verzorgen voor eenzame mensen, ouderen en chronisch zieken.

Hoewel stichting Varen doen we samen gevestigd is in Bergen op Zoom ligt de boot die ze verbouwen om praktische redenen in de haven van Oudenbosch. Regelmatig zijn Michael Malm (voorzitter), Frans Venmans (eigenaar) en Lucie, Astrid, Nel Sanne en Rick te vinden op de huifboot uit 1983. Het eind van de verbouwing komt nu in zicht.

Tweede boot

Het is niet de eerste boot waarmee de vrijwilligers varen. In 2018 zijn er ook een aantal vaartochten gemaakt. “We kwamen er al snel achter dat die boot door de grote niveauverschillen niet geschikt was voor mensen met een rollator of rolstoel”, zegt voorzitter Malm. De stichting besloot een andere boot te kopen, en dat werd de huidige boot die onder de naam Huifschuit door het leven gaat.

Door corona hebben we het mooier kunnen maken dan we van plan waren

De Huifschuit was bij aankoop verre van geschikt als rondvaartboot, zegt Frans Venmans. Hij is de eigenaar van de boot en fungeert als schipper. “De wanden waren gemaakt van oprolbaar plastic. Vergelijk het maar met de voortent van een caravan. Het kunststof scheurde, de ritsen waren kapot en het dak was lek”, zegt hij. De zeilen hebben plek gemaakt voor vaste wanden met daarin ramen die open en dicht kunnen. “Het is een behoorlijke klus geweest waar we bijna twee jaar mee bezig zijn geweest. Door corona hebben we het uiteindelijk mooier kunnen maken dan we oorspronkelijk van plan waren.”

Nu is de boot van alle gemakken voorzien. Een keukenblok, een ruime toiletruimte, elektriciteit en verwarming. De vrijwilligers moeten nog de puntjes op de i zetten en opruimen, en dan kan de boot gaan varen met mensen die er door ziekte, ouderdom of armoede alleen voor staan. “We willen deze mensen een leuke dag bezorgen op het water”, zegt Malm. Venmans: “Mensen leren elkaar kennen en houden er misschien wel leuke contacten aan over.” De tochten zullen op de Mark of de Dintel plaatsvinden. “We zorgen daarbij voor een lekker bakje koffie met iets lekkers erbij. En wij vertellen iets over wat we tegenkomen onderweg.”

We staan te trappelen om te kunnen gaan varen

“Wij hopen nu de corona-perikelen een beetje over zijn, dat we in april kunnen beginnen met onze vaartochten”, zegt Malm. Voor die tijd hoopt de stichting in contact te komen met verenigingen en clubs die gebruik willen maken van de diensten en met sponsors die dat mogelijk moeten maken. “We staan te trappelen om te kunnen gaan varen”, besluiten Malm en Venmans.