Halsteren

Stokoude wilgenlaan gered van de kap: ‘We geven het een kans’

De wilgen in het Halsters Laag. (Foto: ZuidWest Update)

Han Verbeem Han Verbeem

Na jarenlange verwaarlozing staat de oude wilgenlaan in het Halsters Laag er weer helemaal picco bello bij. Door een actie van de Stichting tot Behoud van het Halsters Laag zijn de wilgen gered van de kap. In overleg met omwonenden heeft de gemeente besloten de bomen een nieuwe kans te geven en de al gerooide exemplaren te vervangen door nieuwe. Vorige week donderdag zijn ze aangeplant.

Door: Han Verbeem

Anderhalf jaar geleden merkte stichtingbestuurder en omwonende Avenarius dat de bomen op de nominatie voor de kap stonden. “Op een een dag in augustus 2019 zag ik oranje stippen geverfd op de wilgen aan het Laag. Toen heb ik namens de stichting een brief gestuurd naar de gemeente”, zegt ze.

Zwammen

Vervolgens nam ze contact op met gemeenteraadslid Erik Verbogt van het CDA. “Omdat hij veel kennis heeft van bomen.: Ook benaderde ze paddenstoelenkenner Marike de Haan van natuurvereniging IVN Groene Zoom. Want één van de wilgen zou aangetast zijn door zwammen.

Gesnoeid

Na langdurig heen-en-weer bellen en e-mailen zijn uiteindelijk boomdeskundigen van de gemeente ter plaatse gaan kijken. Dit heeft er toe geleid dat het kapbesluit is teruggedraaid. Sterker nog: de gemeente heeft tien nieuwe bomen bijgeplant, zo bevestigt woordvoerder Erwin Stander. Deze zijn op 4 februari, kort vóór de inval van de winter, de grond ingegaan. De omwonenden zorgen voor het onderhoud en het jaarlijks knotten van de wilgen, waarbij de uitgeschoten takken weer worden teruggesnoeid. Vanwege de bezuinigingen heeft de gemeente zelf geen geld om de bomen te onderhouden.

Bomenwerkgroep

De wilgenlaan ziet er inmiddels weer opperbest uit, constateert boomdeskundige en raadslid Verbogt. “We hebben vanuit de gemeentelijke Bomenwerkgroep besloten om de wilgen een kans te geven”, zegt hij. “Ze waren jarenlang verwaarloosd en zijn nu netjes gesnoeid en zien er uit zoals het hoort.” De bomen zijn zeker 75 tot 100 jaar oud. Wilgenbomen groeien snel, aldus Verbogt, dus zal het niet lang duren tot de nieuwe aanplant zich ontwikkelt tot volwaardige knotwilgen.