Halsteren

Stormvloedpalen in Halsteren staan er weer mooi bij dankzij vrijwilligersactie

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Stormvloedpalen kunnen wel tegen een stootje. Toch waren de 17 palen langs de Slikkenburgseweg in Halsteren wel aan een opknapbeurt toe. Leden van de Kiwanisclub Bergen op Zoom voorzien de palen daarom van een nieuwe lik verf, zodat ze er tijdens de aankomende herdenking aan de watersnoodramp weer fraai bijstaan.

“In de afgelopen 20 jaar hebben weer en wind vrij spel gehad op de houten palen”, zegt Bart Verberne van de Kiwanisclub. “Het vervangen van de palen was niet nodig en zelfs niet wenselijk”, legt hij uit. Want de palen mogen best uitstralen dat ze de tand des tijds hebben doorstaan. Een nieuwe lik verf was wel nodig. “De stormvloedpalen hebben witte koppen die aangeven hoe hoog het water tijdens de watersnoodramp heeft gestaan. We hebben die koppen gisteren opgeschuurd en in de grondverf gezet. Vandaag voorzien we ze van witte verf.”

Watersnoodramp

De watersnoodramp op 1 februari 1953 maakte 78 dodelijke slachtoffers in Halsteren en Lepelstraat. De palen zijn een onderdeel van een kunstwerk (Signalen in het landschap) dat Kunstenaarscollectief Krot en Co ter ere van de 50-jarige herdenking maakte in opdracht van de gemeente. Volgend jaar is het 70 jaar geleden dat de ramp plaatsvond. En ook dan zal weer op verschillende manieren stil worden gestaan worden bij deze gebeurtenis. “Voor de Kiwanisclub een mooi moment om de werkgroep die de 70-jarige herdenking voorbereidt te helpen met een zichtbare actie”, zegt Verberne tevreden. Voor de klus worden twee rolsteigers gebruikt waardoor de vrijwilligers op een paar meter hoogte kunnen schilderen. “Het is leuk en dankbaar werk.”

Mooi dat die teksten erop staan om de gedachten levendig te houden

Na de schilderbeurt zit het werk er nog niet op. “Voor februari komen we terug om de herdenkingsbordjes die op de palen zitten op te knappen. Op die bordjes staan ontroerende teksten van mensen die bijvoorbeeld hun hele familie zijn kwijtgeraakt of waarvan de veestapel in een keer verdwenen is. Mooi dat die teksten erop staan om de gedachten levendig te houden.”

Serving the children

De Kiwanisclub Bergen op Zoom is in de regio onder andere bekend als organisator van Spelen bij de Peperbus en de Haringparty in het Markiezenhof. Zij zetten zich met name in voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen en steunen daarbij vaak lokale initiatieven. Deze actie is volgens Verberne een voorbeeld dat de club zich graag maatschappelijk inzet. “Bovendien is dit voor alle leeftijden. Ook kinderen moeten weten wat hier heeft plaatsgevonden.”