Halsteren

Geschiedenisles over watersnoodramp: ‘Ik hoop dit nooit mee te maken!’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Om ook de toekomstige generatie iets mee te geven over de gebeurtenissen in 1953, waren maandagmiddag schoolkinderen te gast bij een bijzondere geschiedenisles in Halsteren. Aan de hand van film, verhaal en spel leerden leerlingen van basisschool de Wegwijzer in Lepelstraat over de watersnoodramp.

Op de zolder van scoutinggebouw Samarbete in Halsteren kijken de kinderen naar het projectscherm waarop beelden te zien zijn van de watersnoodramp. Veehouders brengen hun koeien in veiligheid. Huizen zijn ondergelopen. Bewoners zoeken hun toevlucht op zolder. En overlevenden worden gered met bootjes. “Heftig”, is een woord dat veel kinderen na het zien van de film in de mond nemen. Zo ook Finn van Rijen. “Ik weet nu wat er gebeurd is. Het water is heel hoog gekomen en de dijken zijn kapot gegaan. Heel erg heftig.”

Lees ook: Doeke redt Coba met roeiboot van dak tijdens watersnoodramp

Na de ingrijpende film is er een ooggetuige te gast die komt vertellen over zijn ervaring. Jos Uijtdewilligen was 4 jaar toen het water met brute kracht bezit nam van grote delen van onder anderen Halsteren en Lepelstraat. “We zijn als gezin naar boven gevlucht voor het water en we hebben een tijd op zolder gezeten. Je zag het water stijgen en je wist niet wat er zou gaan gebeuren”, zegt Uijtdewilligen alsof het over de dag van gisteren gaat.

Herdenken

De spreker is ondertussen 74 jaar en vindt het belangrijk dat de watersnoodramp van 1953 herdacht blijft worden. “Misschien maakt het ze ook bewust van de kracht van het water. Het brengt altijd gevaar met zich mee”, zegt hij. “Heel heftig. Eigenlijk wil ik zelf dat soort dingen ook niet meemaken”, zegt Van Rijen achteraf.

Hozen en Lozen

Om te voorkomen dat hij dit mee zal maken is waterschap Brabantse Delta dag in dag uit bezig met de waterhuishouding in de streek. Jolette Boomaars, Educatiecoördinator Brabantse Delta, kwam daarom vertellen over dit onderwerp. Aan de hand van het bordspel Hozen en Lozen leerden de kinderen spelenderwijs hoe de polders droog worden gehouden.

Lees ook: Stormvloedpalen in Halsteren staan er weer mooi bij dankzij vrijwilligersactie

Donderdag zijn de leerlingen van basisschool De Rode Schouw in Halsteren aan de beurt. Zij komen dan op uitnodiging van de werkgroep herdenking watersnoodramp Halsteren en Lepelstraat langs voor een soortgelijke les. De werkgroep bestaat uit leden van de Dorpsraad Halsteren en Heemkundekring Halchtert.