West-Brabant

Straten en wijken in West-Brabant zondag afgesloten, vanwege Vuelta

Foto: Maxisport/Shutterstock

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De Vuelta komt aanstaande zondag door West-Brabant. Daardoor zullen inwoners van de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht de nodige hinder ervaren.

Zo zijn een aantal wijken en straten afgesloten en rijden er minder bussen.

Geen omleidingsroutes in Bergen op Zoom

De derde etappe van de Ronde van Spanje start in Breda. De gemeente Bergen op Zoom is halverwege het parcours aan de beurt.

Het peloton gaat daar via het Laageinde het viaduct aan de Eendrachtweg (Halsteren/Lepelstraat) over. Via de Steenbergseweg rijden de wielrenners door naar de Halsterseweg. In beide straten geldt van 13.30 tot 16 uur een parkeerverbod.

Via de Randweg West, Van Gorkumweg, Van Konijnenburgweg en Markiezaatsweg, rijdt de Ronde van Spanje via de Antwerpsestraatweg door naar Woensdrecht. Het gehele parcours is in de gemeente Bergen op Zoom van 13.30 tot 16 uur afgesloten. Er zijn geen omleidingsroutes.

Het Bravis ziekenhuis in zowel Bergen op Zoom als Roosendaal blijft bereikbaar, doordat deze locaties niet op het parcours liggen. Bezoekers en medewerkers moeten wel rekening houden met afsluitingen.

Allereerste bergsprint in Woensdrecht

Nadat de Vuelta Bergen op Zoom heeft aangedaan, zal de reclamekaravaan naar verwachting om 14.41 door Woensdrecht komen. Om 14.49 zal deze door Hoogerheide komen en om 14.54 door Huijbergen. De wielrenners zullen telkens een uur later door de plaatsen rijden.

In Woensdrecht start de allereerste bergsprint, bovenop de Rijzendeweg. Daarna rijden de wielrenners over de Bossestraat, Nederheide, Nieuweweg, Onderstal, Scheldeweg, Putseweg en Huijbergseweg. Nadat de Vuelta het gemeentehuis is gepasseerd, gaat de etappe richting Huijbergen, via de Westerstraat, Boomstraat en Bergsestraat. Via de Weg naar Wouw komen ze in Wouwse Plantage terecht.

Langs de route mogen geen auto’s geparkeerd staan, ook niet in de reguliere parkeervakken. Er geldt een wegsleepregeling. Tussen 14 en 17 uur kan men het dorp niet in of uit met de auto. Hulpdiensten mogen uiteraard, indien nodig, wel passeren.

Wijken en straten afgesloten in Roosendaal

In Roosendaal zal het peloton naar alle waarschijnlijk tussen 15.45 en 16.45 door de gemeente komen. De reclamekaravaan wordt een uur daarvoor verwacht.

Sommige delen van de gemeente zijn door de Vuelta van 13 tot 18 uur slecht of niet bereikbaar. Inwoners die langs het parcours wonen, kunnen in de middag niet met de auto van of naar hun huis toe of gasten met de auto ontvangen. Ook zijn een aantal wijken en straten afgesloten.

De wijk Kortendijk is alleen bereikbaar via de Zundersteweg/Nispen. Bewoners van een aantal straten in de Langdonk kunnen de wijk alleen verlaten via de uitgang bij het Da Vinci College. De westelijke kant van de wijk is afgesloten, inclusief de ingang aan de kant van de Burgemeester Schneiderlaan. De overige straten binnen Langdonk kunnen de wijk in- en uitrijden via de doorgang bij ‘t Zand.

De wielrenners rijden via de Plantagebaan in Wouwse Plantage de gemeente in. In deze straat geldt vanaf zaterdag 10 uur tot zondag 18 uur een parkeerverbod. Ook is er een wegsleepregeling van kracht. Langs de route geldt een stop- en parkeerverbod, zowel in de parkeervakken als in de bermen. Op het tijdelijke parkeerterrein aan de Kolenbaan en aan Wildertsedreef mag wel geparkeerd worden. Obstakels in het parcours, zoals de wegversmalling in Wouwse Plantage en oranje paaltjes en verkeerseilandjes op de Burgemeester Schneiderlaan, zijn tijdelijk verwijderd.

Vanuit de Plantagebaan fietsen de wielrenners door de Westelaarsestraat, de Rietgoorsestraat, de Thorbeceklaan en de Willem Dreesweg. Deze weg gaat over in Benedendonk, waarna ze door Langdonk komen. Voor een groot gedeelte van de wijk geldt zaterdag tussen 10 en 18 uur een parkeerverbod. De Vuelta komt verder door de Donkenweg, Burgemeester Schneiderlaan, Strausslaan en Van Beethovenlaan en verlaat uiteindelijk via de Rucphensebaan Roosendaal om te finishen in Breda.

Lees ook: Zondag minder busritten vanwege doorkomst Vuelta